Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2021.08.18 Sze.

Legszebb konyhakertek pályázat

2021. augusztus 12-én „A legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertjei” elnevezésű pályázati felhívásra beérkezett pályázatokhoz tartozó kerteket a zsűri két tagja Mádi Zsolt, Kocsiné Tóth Valéria és a Polgármesteri Hivatal részéről Bankóné Szekeres Marianna koordinátor kertszemle során megtekintette.

Az országos versenyre a zsűri a legtöbb pontszámot elérő pályázati anyagokat terjeszthette fel. A zsűrinek nem volt egyszerű dolga, mert valamennyi megtekintett kert gyönyörű volt és gondos kezek munkáját tükrözte. Közösségi kategóriában egy pályázat érkezett, míg Normál 50 m2 feletti kategóriában összesen három darab pályázati anyag került benyújtásra.

Sziv1

Közösségi kategóriában az Abonyi Szivárvány Óvoda és Bölcsőde nevezett. Az óvoda vezetője Széll Tamásné vezette körbe a zsűrit az intézmény körül kialakított kis csodák megtekintése során. Tavalyi év folyamán kezdeményezték a „Zöld Óvoda” programhoz való csatlakozást. Nem kevés szülői segítséggel és az óvónők lelkesedése és szorgalma által kerültek magaságyások kialakításra, amiből a gyermekek szinte egész évben tudnak valamilyen finomságot gyűjteni. Az ültetések mindig a gyermekekkel közösen történtek. Valamennyi óvodai csoportnak színnel megjelölve megvan a maga magaságyása, amit gondoz. Az óvoda udvarán kialakítottak egy fűszerkertet, pici kerti tavat, bogárhotelt és egy foglalkoztatót is, ahol egyre több alkalommal tartanak a gyermekeknek foglalkozásokat, ezáltal még közelebb hozzák számukra a természetet.

Cser10

Cseri Sándor és felesége Edit, már több, mint 47 éve művelnek kertet. A kertművelés során törekednek a biogazdálkodásra, kertjüktől a kártevőket természetes védekezési módszerekkel igyekeznek távol tartani, amit csalánleves permetezéssel, illetve különböző növénytársításokkal próbálnak fenntartani. Kertjük nagyon színes, tele rengeteg virággal és közel 40 féle gyümölcs és zöldségfélével. Odafigyelnek az élővilág megóvására, kertjükben több madáritató, etető és odú van kihelyezve, illetve gyakori látogatók a siklók és a gyíkok is.

Bene László közel 46 éve lelkes kertművelő, a helyi Kertbarát Klub tagja. A zöldségekkel és gyümölcsfákkal beültetett kert területét tekintve nem túl nagy, de annál sokrétűbb. A kertet körülöleli egy rendkívüli nagy figyelemmel és igényeséggel gondozott parkosított udvar, melyben rengeteg zöld- illetve virágos növény megcsodálható.

Tóth Tamás és párja Óré Vivien a pályázaton induló legfiatalabb jelentkezők. A két fiatal pedagógus példaértékűen gondozza a csupán két éve megvásárolt ingatlanhoz tartozó kertet és az ingaltan környezetét. Elmondták, hogy amikor megvásárolták az ingatlant, akkor azt beborította a gaz, elhanyagolt és teljesen gondozatlan volt. Két év leforgása alatt a kertet különböző gyümölcsfákkal és egyéb termő bokrokkal és rengeteg zöldségfélével ültették be. A kert a gondoskodást kellően meghálálta, mert az elültetett zöldségek bőségesen ellátják őket és családjukat a téli hónapokra is friss, általuk megtermelt vitaminforrással. 

Bene8

Ami nem elhanyagolható, és figyelemreméltó dolog, hogy valamennyi pályázó esetében fontos szerepet tölt be a termőföld kellő tápanyagpótlása, amit valamennyi esetben a kertművelők által gyűjtött komposztból nyernek. A már korábban az Önkormányzat és az Abokom Közhasznú Nonprofit Kft. által biztosított komposztálóládák minden esetben megtalálhatóak voltak a kertekben.

Az országos döntőre benevezett pályázatok eredményhirdetése 2021. szeptember 6-án lesz.

Remélhetőleg a gondos kezek munkáját az országos zsűri is értékelni fogja.  Ettől független elmondható, hogy valamennyi pályázó már nyertes, hiszen ápolt, gondozott környezetben, a szabadlevegőn töltik el szabadidejüket. Továbbá a kertművelés, mint tudjuk jót tesz testnek és léleknek egyaránt, ami az egészség megőrzésének egyik forrása.

Bankóné Szekeres Marianna

 

Képek még facebook oldalunkon!

1225 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak