Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2021.04.12 H.

Vigyázó kastély

Napirenden a Vigyázó kastély megmentése.

A tegnapi napon újabb állomásához ért a Vigyázó kastély megmentésért folytatott munka. A városvezetés még a tavalyi esztendőben kezdeményezte a terület tulajdonosainál és az örökségvédelmi hatóságnál a kastélyterület jelenlegi állapotának felmérését, valamint minimálisan az állagmegóvás, valamint a jelenlegi holtpontról való elmozdulás lehetőségének kidolgozását. Pető Zsolt polgármester javaslatot fogalmazott meg arra, hogy a Vigyázó kastélyt és a körülötte lévő parkot telekmegosztással válasszák le az üzemi területről.

Az elhatárolást követően megnyílhat a lehetőség a terület önálló kezelésére és az önkormányzat vagy civil szervezet közreműködésével a kastélymentés elindítására. A városvezető kezdeményezését támogatták az ingatlan tulajdonosai, így az elmúlt hónapokban a Földhivatal lefolytatta a telekmegosztással kapcsolatos eljárását.

Április 7-én a Városházán tovább folytatódtak az egyeztetések, melynek eredményeként a tulajdonosok elfogadták a Vigyázó kastély területi leválasztásával kapcsolatos döntést. A többségi tulajdonos kifejezte szándékát, miszerint a kastély megmentése érdekében készen áll átadni a területet a város vagy egy erre a feladatra létrejött alapítvány számára. Krupincza János önkormányzati képviselő és a polgármester javaslata alapján kidolgozzák a Vigyázó kastély jövőbeni kezelési lehetőségeit, amit követően létrejöhet a műemlék épület jövőjét biztosító megállapodás.

1455 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak