Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2024.02.13 K.

Dr. Moreau gyermekei kergették a játékosokat!

Jandácsik Pál beszámolója

Február 8-án mutatkozott be az abonyi művelődési ház 8. horror tematikájú szabadulós játéka, amely 5 napig futott az esti órákban az intézményben.

A játék H. G. Wells klasszikus sci-fije, a több filmfeldolgozást is megélt DR. MOREAU SZIGETÉN alapult. Az azonos című, kétes megítélésű 1996-os filmben a legendás Marlon Brando egyik utolsó alakítását nyújtotta az őrült genetikus szerepében, aki ember-állat hibrideket kreált egy világtól eldugott szigeten. A szabadulós játék modernizált verziójában Dr. Elizabeth Moreau szörnyű kísérletei ellen agresszív tüntetést szervezett a PETA (amerikai állatjogi szervezet), így a tudós Európába menekült kreatúrákkal teli rakományával, amelyek pont Abonyban szöktek ki a ketreceikből. Az eltorzult arcú Moreau az ember-állat szörnyek nyomába eredt, akiket a rendkívül veszélyesnek aposztrofált M10-es (Tizi) kísérleti alany bolondított meg. A játékosoknak nem csupán a mutánsok támadásait kellett túlélniük, illetve megfejteni az M10-es alany titkát, de maga a gonosz Dr. Moreau is az életükre tört.

A rendkívül intenzív játékélményt a kreatív feladatok tették még élvezetesebbé. Hol óralapok mutatói rajzoltak ki számokat, hol titkosírást kellett dekódolniuk, lézeres-tükrös fejtörő és jég felolvasztós feladat is várta őket. A játék egy pontján telefonon keresztül Dr. Moreau-val kellett lefojtatniuk egy beszélgetést. A katartikus végjátékban az is kiderült, hogy az emberi hormonokkal kezelt állatok valójában az M10-es alanyt, egy pandabocsot védelmezték a főgonosz Moreau-val szemben. Ez a feloldás A FÉNY SÖTÉT OLDALÁHOZ hasonlóan azt mutatta meg, hogy a szörnyetegnek gondolt lények valójában áldozatok, akiket nem legyőzni, hanem megmenteni kell. Ez a szépség tette a DR. MOREAU GYERMEKEIt egy igazán összetett történetté, amelyben olyan mögöttes tartalom is meglapult ezúttal, mint az állatvédelem és az Istent játszó tudós szerepében a felelőtlen, etikátlan kísérletezés.

A játék hatalmas sikert aratott. Köszönjük valamennyi játékosnak a részvételt, a segítőknek az elhivatottságukat és azt az eszeveszett tempót, amellyel rendületlenül végig vezették a játékokat! Ismét valami olyan különleges dolgot hoztak létre, amelyre joggal lehetnek büszkék.

A szabadulós játékok a bennünk élő örök gyermeket hívják elő, aki sikeresen reagál egy-egy kihívásra. Elvégre ki ne akarná megmenteni a világot egy óra leforgása alatt egy elszabadult mesterséges intelligenciától, legyőzni egy falka vérfarkast, vagy szembenézni egy dinoszaurusszal? A játék olyan örömforrás, amely minden generációt megmozgat, összeköt.

Valamennyi közösségépítő program párbeszédre, cselekvésre ösztönöz minket; legyen az egy szakköri foglalkozás, néptáncolás, színjátszás vagy éppen a szabadulós játékozás. A lényeg a közösen eltöltött minőségi idő, amely összekovácsol minket. Ki ne szeretne újra gyerek lenni, rácsodálkozni dolgokra? Erről szól az igazi játék öröme!

Jandácsik Pál

158 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak