Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2022.11.03 Cs.

Jó kezekben van a 102 éves Ilonka néni kertje

Abony Város egyik legidősebb polgára Bede Istvánné Ilonka néni, aki idén februárban ünnepelte 102. születése napját.

Háza, szép kertjével a Szivárvány óvodával szemben található. Csodálatos és megható dolog történt, és a képek is önmagukért beszélnek, melyeket az óvodából kaptunk. Ilonka néni kora miatt már nem tudja megművelni kertjét, így hát az ovisok vették birtokba a területet. Cikkünk ezzel kapcsolatos:

Szorgos kis "hangyák” az abonyi Szivárvány óvodában

„Nagy szeretettel és odaadással kezdtük meg Óvodakertünk kialakítását, a nyertes pályázatnak köszönhetően (amiről már korábban beszámoltunk), így lehetőségünk nyílt a már meglévő magaságyásaink bővítésére. Elmondhatjuk, hogy minden intézményben dolgozó munkatársat, és az óvodánkba járó gyermekek szüleit az együttműködő szándék vezérli Óvodakertünk kialakításában. Mi sem mutatja ezt jobban, mint az, hogy sikerült megkezdenünk az intézményen belüli kertünk kialakítását. Ehhez a szülők jóvoltából raklapokat kaptunk, amelyek előkészítése folyamatban van a tavaszi beültetéshez. Terveink közt szerepel, hogy tavasszal már az itt kialakított kiskertünkben elkezdhessünk tevékenykedni, emellett a karbantartók által készített komposztvizsgáló asztalaink nagyon várják, hogy gyermekek vegyék őket körül a leendő Óvodakertünk területén.

Mindezek mellett szívünkön viseljük egy, az óvodánkon kívül eső kert gondozását, mely intézményünk szomszédságában található. Tulajdonosa egy 102 éves néni, aki nem tudja már az egyébként gyönyörű, gyümölcsfákkal tarkított kertjét ellátni, ezért arra gondoltunk, hogy a gyermekekkel szívesen gondoskodnánk arról, hogy a kertje továbbra is szép, rendezett legyen. Ez a kert nagyobb, mint amit a program elvár, de számunkra ez nem okoz problémát, hiszen Zöld Óvodaként a lehetőségeket látjuk benne, továbbá fontos számunkra az is, hogy az önzetlen segítségnyújtásban példát mutatva neveljük a gyermekeket. Szülői támogatással sikerült a megművelendő földterületet felrotálni, ültetésre előkészíteni. Karbantartóink segítségével felosztottuk a területet, táblácskákkal jelöltük, hogy ki, hol serénykedhet, így minden óvodai csoportunk megkezdhette az őszi veteményezést. Az óvodakert programon keresztül kapott ősszel is ültethető, valamint a szülői felajánlások révén érkező magokat, fokhagymát, retket, répát, petrezselymet veteményeztük el, ezen felül többféle virághagymát és szamócát palántáztunk. Minden nap látogatjuk a kertet, gondosan locsolgatjuk, figyelgetjük a növények fejlődését a gyermekekkel. A kertet szinte körbe öleli a szőlő, ami különleges hangulatot teremt még ilyenkor, a szüret után is a gyermekek számára. De említésre méltó a diófa, ami alkalmat adott arra, hogy kipróbálják és megismerjék a dióverést, amivel ezelőtt sokan még nem is találkoztak.

Mucsi Patrícia Óvodapedagógus

826 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak