Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2022.11.03 Cs.

Fókuszban az energiamegtakarítás

Folyamatban vannak azok az intézkedések, melyek bevezetésével az abonyi önkormányzat jelentősebb, a Kormányrendelet szerint előírt 25 %-os energiamegtakarítást érhet el.

Pető Zsolt polgármester lapunknak arról számolt be, hogy a Polgármesteri Hivatalban átszervezték már az egyes irodákat, hogy az ABOKOM Nonprofit Kft, az Abonyi Lajos Művelődési Ház- Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely munkatársai, a falugazdász, valamint a polgárőrök be tudjanak költözni az épületbe. A hivatal épületében jelenleg még nincsen bekapcsolva a fűtés, így is próbálnak takarékoskodni. A hőmérséklet nem csökkent még le a Városházán a kritikus 18 C alá.

Az energiamegtakarítással kapcsolatos intézkedések érintenek minden önkormányzati fenntartású intézményt, így az óvodákat is. Ezek esetében minden óvodában ürítenek ki épületet vagy épületrészt. A Szivárvány óvoda már átköltözött, azaz a háromból az egyik épületszárnyat nem használják. Széll Tamásné intézményvezető arról számolt be, hogy zavartalan, zökkenőmentes volt a költözés, és az óvoda minden munkatársát dicséret illeti, hiszen nagyon segítőkészen állnak a feladat elvégzéséhez. Próbálják a legtöbbet, legjobbat kihozni a téli átmeneti állapotból.

A mai napon a Szivárvány Óvodában járt Pető Zsolt polgármester és egyeztetett az ott dolgozó munkatársakkal. /Képeink a helyszínen, az átköltözést követően november 3-án készültek./ Minden abonyi óvodában és bölcsődei csoportszobának hetek óta fűtenek.

Korábban a városvezető arról számolt be, hogy rezsiárak növekedése a takarékossági intézkedések megtétele mellett is az előzetes számítások szerint még így is éves szinten 364 millió forintos többletkiadás várható. Minden egyes intézmény esetében előírás a 25 %-os rezsicsökkentés elérése a Kormányrendelet alapján.

Magyarország Kormánya minden önkormányzattal külön folytat megbeszélést az esetleges kormányzati segítségről és annak feltételrendszeréről. Abony Város Önkormányzata november 9-én tárgyal Balla György miniszteri biztossal.

A takarékossági intézkedések ellenére a közszolgáltatásokat biztosítani kívánják a városban.

Az energiafelhasználás mérséklése tárgyában egy konkrét takarékoskodási intézkedéscsomag került kidolgozásra, melyet a képviselő- testület október 20-i ülésén megtárgyalt és egyhangú igennel fogadott el.

 

Nyitókép: Széll Tamásné intézményvezető

 

607 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak