Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2022.10.25 K.

Folyamatos egyeztetések

Folyamatos egyeztetések az energia felhasználást mérséklő intézkedési tervről

Ahogyan arról beszámoltunk, Abony Város Önkormányzat Képviselő- testülete az október 20-i rendkívüli ülésén egyhangú igennel fogadta el azt az intézkedési tervet, mellyel el kívánják érni a vonatkozó Kormányrendeletben előírt 25 %-os energiafelhasználás csökkentést. Ez a döntés minden önkormányzati intézményt érint, valamint mindazokat, akik használói, bérlői ezen létesítményeknek.

A döntésmeghozatal előtt heteken át az intézményvezetők bevonása mellett folytak az egyeztetések a legoptimálisabb intézkedési csomag kidolgozása érdekében, melyre független szakértő tett javaslatokat.

Magyarország Kormánya minden önkormányzattal külön folytat megbeszélést az esetleges kormányzati segítségről és annak feltételrendszeréről. Pető Zsolt polgármester Abony Város Önkormányzatának képviseletében november 9-én tárgyal Balla György miniszteri biztossal.

Újabb egyeztetések vannak folyamatban a már elfogadott intézkedési csomag megvalósításával kapcsolatban. Pető Zsolt polgármester személyesen egyeztet az óvodás gyermekek szüleivel is. Az intézkedések mindhárom városi óvodát érintik. A városvezető korábban jelezte az intézményvezetők felé, hogy a részletek megbeszélése érdekében szülői értekezleteken áll az érintettek rendelkezésére.

„Köszönöm a türelmet, megértést és a szülők pozitív hozzáállását. A 25 %-os energiafelhasználás csökkentés kötelező minden intézmény részére. Az előírást be kell tartanunk, ennek érdekében hoztuk meg a szükséges intézkedéseket. Bízom abban, hogy a lehető legoptimálisabb megoldással sikerül mindezt kiviteleznünk. Tudom, hogy az óvodai dolgozóknak is sok teendője lesz az elkövetkező napokban, hetekben. Nekik külön köszönet a munkájukért!”- mondta Pető Zsolt polgármester

Október 24-én az érintett sportszervezetek képviselőivel is megbeszélést folytatott a városvezető. Elmondta, hogy a Varga István Városi Sportcsarnok továbbra is nyitva lesz, és a megemelt bérleti díjjal igénybe vehetik a sportolók a létesítményt. Egy nyertes energetikai korszerűsítés pályázatból hamarosan megújul a sportcsarnok, és bíznak abban, hogy a használat jóval olcsóbbá válik így mindenki számára. A Köztársaság úti óvodaépület energetikai korszerűsítésére szintén pályázatból kapott Abony forrást. A felújítást követően használata jóval gazdaságosabbá válhat, így oda is visszaköltözhetnek a gyerekek.

A polgármester hangsúlyozta, hogy az átszervezések csak ideiglenes megoldást jelenthetek, meg kell oldani a gázfelhasználás kiváltását, valamint az elektromos áram alternatív módon való megtermelését annak érdekében, hogy a 10- 15- szörösére emelkedett rezsiárak terheit mérsékelni lehessen. A jelenlegi számítások szerint 364 millió forinttal növekedhet az önkormányzat földgáz és áramszámlája. Erre keres megoldást a város.

LV

484 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak