Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2022.10.20 Cs.

Egyhangú igen a takarékossági intézkedésekre

Abony Város Önkormányzat Képviselő- testülete az október 20-i rendkívüli ülésén egyhangú igennel fogadta el azt a takarékossági intézkedési tervet, mellyel el kívánják érni a vonatkozó Kormányrendeletben előírt 25 %-os energiafelhasználás csökkentést.

A szakmai anyagot komoly előkészítési munka előzte meg, azt a szakbizottságok összevont ülésen már október 17-én megtárgyalták. Minden egyes intézmény esetében előírás a 25 %-os rezsicsökkentés elérése a Kormányrendelet alapján. Az előzetes számítások szerint még így is éves szinten 364 millió forintos többletkiadás várható.

 

Pető Zsolt polgármester a napirend tárgyalásakor elmondta, hogy Magyarország Kormánya minden önkormányzattal külön folytat megbeszélést az esetleges kormányzati segítségről és annak feltételrendszeréről. Abony Város Önkormányzata november 9-én tárgyal Balla György miniszteri biztossal.

 

A takarékossági intézkedések ellenére a közszolgáltatásokat biztosítani kívánják a városban.

 

Így nem zár be a Kultúra Háza, annak emeletét lezárják ugyan, de a rendezvények alkalmával a létesítmény üzemelni fog a tervek szerint. A szakkörök más intézményekben működnek majd, az irodát áthelyezik a Polgármesteri Hivatalba.

 

Döntés született arról is, hogy az óvodákban csoportösszevonások lesznek. Minden óvoda esetében épületeket ürítenek ki a költségek csökkentése érdekében. Mindhárom intézmény esetében azokat az épületeket zárják be ideiglenes jelleggel, melyek a legtöbb rezsiköltséggel működtethetők, korszerűtlenek. Pető Zsolt polgármester az óvodavezetőkkel történt egyeztetés alapján tett javaslatot erre a megoldásra az előterjesztésben.

 

Minden intézmény esetében alapelv lesz, hogy a bérlők fizessék meg a felmerülő többletköltségeket. A Varga István Városi Sportcsarnok sem zár be, de a téli időszakban nem fűtik fel a létesítményt az eddig megszokott hőfokra. A sportlétesítmény fejlesztése nyert energetikai korszerűsítési pályázaton, így hamarosan felújítás kezdődhet meg, mely jelentős energiamegtakarítást eredményez a számítások alapján. A bérleti díjakat megemelik.

 

Az ABOKOM Nonprofit Kft. irodái beköltöznek a Polgármesteri Hivatal földszinti részére. Bezár a Vasút úti székhely, és a Báthory úti is. A polgárőrök és a falugazdász szintén beköltöznek a hivatalba.

 

A Dr Kostyán Andor Rendelőintézethez tartozó Egészségmegőrző Központ, a Sívó kúria épülete ideiglenesen bezár, a szakrendelések átköltöznek az Újszászi úti központi épületbe.

 

A Humán Szolgáltató Központ is összevonja egy épületbe a feladatok ellátását. A Szilágyi Erzsébet utca és a Köztársaság utca 4-ből a Köztársaság utca 6-ba költöznek, téli időszakra a székhely és az egy telephely bezár.

 

Részletek a takarékossági intézkedésekről később.

 

Abony Sajtó

854 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak