Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2022.10.11 K.

Takarékoskodás mellett is biztosítjuk a megszokott közszolgáltatásokat Abonyban

Pető Zsolt polgármester írja közösségi oldalán:

A mai, október 11-i intézményvezető megbeszélés fő témája a rezsi árak növelése volt. Sajnálatos módon hamarosan 10-15-szörös rezsinövekménnyel kell számolnia Abony Város Önkormányzatának. Ilyen feltételek mellett kell üzemeltetnünk intézményeinket. Emiatt takarékossági intézkedések meghozatala válik szükségességé. Ezt a telet át kell vészelnünk! A fűtőberendezéseket intézményeinkben még nem kapcsolatuk be, kivételt képeznek ez alól természetesen óvodáink.

A magas gáz- és áramköltségek ellenére sem tervezzük egyelőre, hogy intézményeket zárjunk be, ugyanakkor alapelv lesz, hogy a felhasználónak is vállalnia kell a többlet terheket.  Különösen igaz ez a Varga István Városi Sportcsarnok vagy az Abonyi Lajos Művelődési Ház esetében, ahol a bérlőknek, illetve a használóknak viselniük kell a megnövekedett költségekből eredő többletkiadásokat. Alapelv tehát, hogy az is fizessen többet a terembérletért, használatért, aki igénybe veszi az adott intézményünk szolgáltatásait. Az önkormányzat ezt mások helyett nem tudja kifizetni.

Egy, a közelmúltban megjelent Kormányrendelet előírja, hogy az önkormányzatoknak is teljesíteniük kell a 25 %-os energiafelhasználás csökkentés kritériumait. Így, ennek szellemében, és természetesen a saját érdekünkben is takarékoskodunk kell. A megoldást az hozhatja el, ha minél előbb megtörténik önkormányzati épületeink energetikai korszerűsítése. Ekkor a következő télen már költségtakarékosabban tudunk fűteni.

Egy nyertes pályázatnak köszönhetően a Varga István Városi Sportcsarnok esetében ez hamarosan megvalósulhat. Erre azért is nagy szükség van, mert a jelenlegi mintegy 5 helyett 50 millió forintos rezsiszámlája lehet az intézménynek a mostani becslések szerint éves szinten. E mellett a Köztársaság úti óvoda energetikai korszerűsítése is megvalósulhat, szintén egy nyertes pályázatból.

Ezen kívül a többi létesítményünket is korszerűsítenünk szükséges, fontos cél, hogy a gázfogyasztást minimalizáljuk, és amennyiben lehetséges, azt más alternatív fűtési móddal váltsuk ki.  Az áramfelhasználásunk mérséklése is alapvető cél. A kisebb épületeinknél, gondolok itt az óvodáinkra is, akár önerőből is, a napelemes rendszereket ki kell építenünk. Azon is el kell gondolkodni, hogyha előnyösebb hitelből megvalósítani egy beruházást, mint fizetni a nagy rezsi számlát, akkor erről is tárgyalni kell majd a képviselő- testületnek.

874 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak