Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2022.02.15 K.

Elhunyt Dr. Speckner Nándor gyógyszerész

2022. február 11-én pénteken életének 90. évében elhunyt Dr. Speckner Nándor gyógyszerész. Mély fájdalommal osztozunk a Család gyászában.

Ki ne ismerte és szerette volna Őt? Számomra ő volt a „GYÓGYSZERÉSZ”. Csupa nagybetűvel. Mindig segített, készségesen állt a vásárlók szolgálatában. Minden gyógyszerről, csodapiruláról, a  patikában előállított szerekről pontosan tudta, hogy mire valók. Most fekete zászló lobog nem csak a szívekben, hanem a Városháza homlokzatán is, hiszen önkormányzati képviselőként, bizottsági elnökként is az abonyiak szolgálatában állt.

Lőrinczy Veronika

Ezúton tisztelettel búcsúzunk tőle Abony Város lakossága nevében, életútjának bemutatásával:

Dr. Speckner Nándor 1932. szeptember 18-án született Sajóvárkonyban, egy háromgyermekes család legkisebb gyermekeként. Édesapja köztisztviselő, édesanyja háztartásbeli volt. Két fiú testvére közül Szilárd köztisztviselő, Dénes pedig állatorvos volt. Az általános iskolai tanulmányokat követően az ózdi József Attila Gimnáziumban tanult tovább. Érettségi után felvételt nyert a Semmelweis Orvostudományi Egyetem gyógyszerész szakára, ahol 1957-ben megszerezte diplomáját. Az egyetemi évek alatt szülei Abonyba költöztek, így került kapcsolatba városunkkal. Kötelező szakmai gyakorlatát már az abonyi gyógyszertárban töltötte Bogácsi Antal gyógyszerész felügyelete mellett. A diploma megszerzése után a budapesti Chinoin Gyógyszergyárban kapott állást. A Kabay Gyógyszertár vezetőjének halálát követően, 1959-ben megpályázta a megüresedett gyógyszerészi állást és a Pest Megyei Gyógyszertári Központ vezetősége alkalmasnak találta a vezetői beosztásra. Feleségét, Dobozi Erzsébetet is Abonyban ismerte meg, akivel 1961-ben kötött házasságot. Házasságukból egy leány és egy fiúgyermek született. A gyógyszertár vezetése mellett a helyi és a környező települések mezőgazdasági termelőszövetkezeteiben felhasznált növényvédő szerek tárolását, felhasználását is ő felügyelte. Munkáját, hivatását mindig példaértékűen végezte, megszerzett gyakorlati tudását több ifjú gyógyszerésznek, kollégának továbbadta. A Kabay Gyógyszertárat 1996-ig alkalmazottként, majd azt követően tulajdonosként vezette nyugdíjba vonulásáig, 2008-ig. Munkája mellett városunk közéletében is aktívan tevékenykedett. 1990-től a Szociális Bizottság tagjaként, majd 1994-től a 2. számú választókörzet képviselőjeként és az Egészségügyi Bizottság elnökeként vett részt az önkormányzati munkában. 2004-ben két kitüntetésben is részesült. A városhoz való hűségéért, munkájáért „ABONYIAK ABONYÉRT” díjat kapott, és gyógyszerészként „ABONY VÁROS EGÉSZSÉGÜGYÉBEN VÉGZETT HŰSÉGES MUNKÁJÁÉRT” elismerésben részesült.

2015-ben az „ABONY VÁROS EGÉSZSÉGÜGYÉÉRT” kitűntetés díjazottja lett.  

934 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak