Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2022.01.20 Cs.

Opus Titász tájékoztatás

TÁJÉKOZTATÁS

2022. január 20.

Tájékoztatás az Abonyt érintő üzemzavarokról és a város polgármesterével folytatott egyeztetés eredményéről

Az OPUS TITÁSZ Zrt. nagy gondot fordít ügyfelei biztonságos energiaellátására, az üzemzavarok megelőzésére. Ennek érdekében folyamatosan fejlesztjük hálózatainkat, szakembereink rendszeresen ellenőrzik a műszaki berendezések állapotát és javítják a feltárt hibákat. Minden igyekezetünk ellenére azonban a műszaki berendezéseink időnként meghibásodhatnak, így teljesen megszüntetni sajnos nem tudjuk a működésbéli zavartatásokat.

Az Abony várost ellátó 22 kV-os (középfeszültségű) távvezetékek döntően szabadvezetéki hálózatok. A szabadvezetékes hálózat jellegzetes tulajdonsága, hogy fokozottan érzékeny a külső hatásokra (vihar, villámcsapás, szándékos – vagy véletlen rongálások).

A vezetékek, berendezések meghibásodásának megakadályozása céljából az alállomásokban ún. védelmi készülékek vannak beszerelve.

A védelem feladata, hogy a vezetékben bekövetkezett zárlatot érzékelve a hálózatot lekapcsolják majd 1 másodperc múlva visszakapcsolják. A statisztikák szerint ez idő alatt a zárlatok megszűnésének az aránya 90 % fölötti. (Ha nem szűnik meg a zárlat, a hiba helyének behatárolása céljából még további ki – bekapcsolások következhetnek.)

Ezek a védelmi működések - amely miatt ügyfeleink pillanatnyi áramszünetet érzékelnek - a fogyasztóink érdekét, a hosszabb áramszünettől való megkímélésüket szolgálja.

Az Informatikai rendszereink segítségével folyamatosan, naprakészen követjük középfeszültségen az áramkimaradásokat, és amennyiben szükséges, hálózati beavatkozásokat hajtunk végre a szolgáltatás javítása érdekében, ahogy ezt tettük Abony város esetében is. Üzemzavar (hosszabb áramkimaradás) esetén pedig munkatársaink a lehető legrövidebb időn belül feltárják és javítják a hibát.

Abonyban az elmúlt időszakban valóban megszaporodtak az eseti áramkimaradások, amiket ezek a védelmi működések okoztak. Ezek az esetek jellemzően novemberben történtek, december nem regisztráltunk ilyen működést.

Annak érdekében, hogy a védelmi működések okát felderítsük és megszüntessük, munkatársaink rendkívüli hálózatbejárást valamint drónos felderítést végeztek. A vizsgálat során kiderült, hogy a rövid idejű zavartatásokat az egyik távvezetéken kialakult szálkisodródás valamint törött szigetelők okozzák.

Munkatársaink a sérült elemek javítását január 14-én befejezték. Ezeknek a beavatkozásoknak köszönhetően remélhetőleg megszűnnek a korábban tapasztalt rövid idejű áramkimaradások.

A január hónapban tapasztalt áramkimaradásokat rajtunk kívül álló külső tényezők okozták: egy esetben a transzformátor szándékos megrongálása, majd január 14-én este egy közlekedési baleset miatti oszloptörés, január 15-én egy idegen tulajdonú napelempark meghibásodása, valamint a hétvégi szélvihar következményeként tapasztalhattak ügyfeleink hosszabb-rövidebb idejű áramszüneteket.

Ügyfeleink elégedettsége rendkívül fontos számunkra, ezért - ahogy a teljes ellátási területünkön, így Abonyban is – mindent megteszünk annak érdekében, hogy megelőzzük az üzemzavarok kialakulását.

Továbbra is kiemelten kezeljük ügyfeleink jelzéseit, megkülönböztetett figyelemmel kísérjük nyomon a fogyasztóink által jelzett panaszokat. Abony város önkormányzatát folyamatosan tájékoztatjuk az aktuális állapotokról, valamint területgazda kollégánk továbbra is rendelkezésre áll annak érdekében, hogy probléma esetén első kézből tudjon az önkormányzat és így az ügyfeleink is tájékozódni.

Elektronikus készülék vásárlásakor javasoljuk ügyfeleiknek, hogy tájékozódjanak a vásárolt készülék túlfeszültséggel szembeni ellenállóságáról, mivel a hálózat normál működése során fellépő kapcsolási túlfeszültségeket a felhasználói készülékeknek el kell tudni viselni. A különösen érzékeny berendezések esetében pedig érdemes megvizsgálni szünetmentes tápegység alkalmazását, amivel meg lehet előzni a készülékek meghibásodását, az esetleges leállásokat.

Ha egy üzemzavar miatt meghibásodna egy-egy fogyasztói tulajdonú készülék, ügyfeleink ezt jelezhetik ügyfélszolgálatunk felé, ahol a kártérítési igény kivizsgálása során feltárjuk a káreset körülményeit, és amennyiben a társaságunk felelős a meghibásodásért, akkor kártérítést fizetünk. A túlfeszültség által jelentett kockázatra a honlapunkon hívjuk fel az ügyfeleink figyelmét. ( https://www.opustitasz.hu/kapcsolat/hibabejelentes/szamoljon-a%20- tul

981 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak