Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2021.12.21 K.

Sikeres munkahelyteremtés a fogyatékossággal élő fiataloknak Abonyban!

A hosszú évek munkája és küzdelme végre meghozta gyümölcsét, létrejött a munkahely, amely azon kívül, hogy 15 családban élő fogyatékos embernek munkát, jövedelmet, elfogadást és megbecsülést hoz, a családoknak is könnyebbséget jelent.

Végre sikerült! – örül Járdányné Dóka Mária érintett édesanya, gyógypedagógus, a Down Alapítvány által létrehozott és üzemeltetett munkahely vezetője.

Régóta szerettük volna, elérni, hogy fogyatékossággal élő családtagjaink felnőtt életükben mindenki máshoz hasonlóan dolgozhassanak és a társadalom megbecsült tagjaként elfogadásban részesüljenek.

A munkavállalást közösségi foglalkozások előzték meg; itt megismerték a kézműves fogásokat, a munkavégzést, az alkotás örömét. Ezek a foglalkozások Abony város Önkormányzata által felajánlott Művelődési Házban valósultak meg. Szerettünk volna önálló kézműves műhelyt teremteni a munkavállalásra felkészített fiatalok számára, így több társszervezettel is felvettük a kapcsolatot, hogy ehhez támogatást kérjünk. Régi partnerünk, a budapesti székhelyű Down Alapítvány sietett a segítségünkre, az ő tapasztalatukkal sikerült megvalósítani az immáron működő akkreditált munkahelyet. A megvalósításhoz széleskörű összefogásra volt szükség: a Ceglédi Tankerület, valamint Gáll Károly református lelkész azonnal a kezdeményezés mellé álltak, így az abonyi Református Egyház épületében létrejöhetett a foglalkoztató műhely. A Down Alapítvány 12 fogyatékos fiatallal, egy műhelyvezetővel, két vezető kézműves szakemberrel és egy asszisztenssel kötött eddig munkaszerződést.

A munkahely fő célja a foglalkoztatás és a fogyatékos emberek számára munka és jövedelem biztosítása, de ezen kívül fontos társadalmi célkitűzése a sokszínűség, a különbözőség elfogadása, a valódi értékek megbecsülése. Az inkluzivitás is fontos szempont, hiszen a műhely az iskolával közös épületben van, ahol mód nyílik az iskolásokkal közös életre, programokra, a fogyatékosság testközelből történő megismerésére, elfogadására, a segítségnyújtás és a pozitív reakciók megtapasztalására. Hosszútávon ez elősegíti a fogyatékos személyek inklúzióját és az esélyegyenlőségét. A létrehozott munkahely, az ott végzett munka, az előállított termékek kézzel foghatóak, értéket képviselnek, a munkáért fizetést kapnak: mindez javítja a fogyatékos dolgozók önértékelését, önbecsülésüket, anyagilag is a saját lábukon álló magabiztos emberekké válhatnak.

Nagy siker ez mindannyiunknak, öröm az érintett családoknak!

A fiatalok az Egyedül Nem Megy Alapítvány szakköre keretében kezdték tanulni a nemezelést, de kis alapítványként a munkahelyteremtést önállóan nem volt képes megvalósítani.

Az évek óta tartó kézműves alkotói munka Blaskó Marcella iparművész szakmai vezetésével tovább folytatódik az új munkahelyen. A 15 alkalmazottat foglalkoztató műhelyben ajándéktárgyak, nemezelt használati és dísztárgyak készítése folyik természetes alapanyagok, gyapjú, szalma, csuhéj felhasználásával. Óriási és egyben gyönyörű termékpalettával rendelkezik a műhely, többek között nemezelt ékszereket, terítőket, figurális dísztárgyakat vagy akár nemezburkolatú ivókulacsokat készítenek.

Az egyedi kézműves termékek értékesítésre kerülnek vásárokon, webshopunkban és egyéni vagy céges rendelést is lehet leadni

A munkahely létrejötte óriási mérföldkő, viszont a teljes akadálymentesítés valamint a munkahely épületének állagjavítása még megvalósítandó cél, amihez támogatásra van szükségük.

 

Az alábbi konkrét támogatásokkal lehet segíteni a fiatalok műhelyét, munkáját: akadálymentesítés (rámpa, burkolatok), bejárati ajtó cseréje, kanapé pihenés céljára, fedett pavilon munkaasztallal, hogy jó időben az udvaron is lehessen munkát végezni.

Elérhetőség, információ: Járdányné Dóka Mária: 06-20 587 80 36

Termékrendelés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. és Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Támogatói bankszámlaszám: UniCredit Bank 10918001-00000013-38730007

 

Fotó: Járdány Vanda fényképész

749 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak