Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2021.11.19 P.

Fókuszban a Nagyerdő

Kovács László: Lombkorona tanösvény, vadászati kiállítóhely, erdei tornapálya, autós mozi

Folytatjuk sorozatunkat, melyben közéleti szereplőkkel beszélgetünk a Nagyerdőről. Ahogyan azt korábban megírtuk, Abony Város Önkormányzata megvásárolta a területet. Az abonyiak nagyon örültek a történteknek, hiszen ezzel megóvhatja és hasznosíthatja a város ezt a hatalmas természeti értéket.

Kovács László szakbizottsági elnök annak a körzetnek az önkormányzati képviselője, ahol a Nagyerdő található. Hozzá sok kérés és panasz érkezett a korábban a területtel kapcsolatban, hiszen jellemző volt az illegális hulladéklerakás és fakivágás. Az elmúlt két évben a város civilekkel összefogva kitakarította a területet, a szemetet elszállították, és bár még nem volt önkormányzati tulajdonban a Nagyerdő, gondoskodtak arról, hogy az illegális folyamatoknak gátat szabjanak. Most már a helyi önkormányzat tulajdonosként is felléphet a szabálysértők ellen.

Kovács László lapunknak elmondta, hogy a Nagyerdő megvásárlása számára egy nagyon kellemes történés volt, az ott lakókkal évek óta tervezgették, hogy az erdővel kapcsolatban tenni kell valamit. A József Attila Tsz igen magára hagyta a területet.

„Az a 20 hektár mindenkié volt és senkié. Állandóan telehordták a tisztásokat szeméttel, törmelékkel. Elgazosodott, elvadult az erdő, sok helyen szinte átláthatatlanná vált.  A közelmúltban kaptunk egy olyan információt, mely alapján  árverésen meg lehetett vásárolni a területet, felszámolási eljárásból. Örömmel vette a képviselő- testület ezt tudomásul és azt a döntést hoztuk, hogy megvesszük, ha sikerül. Innentől újabb lendületet vett az a lehetőség, hogy a Nagyerdőt régi fényébe, pompájába állíthassuk vissza.

Régen a nagy majálisokat is itt rendezték, én még emlékszem arra, hogy kerékpárral mentünk ki, vittük kis kosárban az elemózsiát és a gyönyörű majális délutánt, az egész napot ott töltöttük el az ismerősökkel, barátokkal. Elhatározottak és eltökéltek vagyunk annak érdekében, hogy ismét ilyen szép legyen ez a terület.

Ötletek is érkeztek ismerősöktől, civil szervezetktől a hasznosításra vonatkozóan.  Több helyen is van az országban úgynevezett lombkorona tanösvény. A lombkorona szint feletti magasságból lehet csodálni a területet, madárvilágot. Meg kell vizsgálni azt, hogy ezen fák alkalmasak-e egy ilyen kiépítésére. A tervezett fejlesztésekre folyamatosan vannak pályázati lehetőségek, bízom abban, hogy több új funkcióval is sikerül ellátnunk a Nagyerdőt, a lakosság nagy- nagy örömére.

Erdei tornapálya megépítése is az elképzelések között szerepel. Sőt, állatok számára gyakorlópálya kiépítése is szóba került.

A közelben van villamos áram vételi lehetőség, a vízhálózat kiépítése belátható időn belül megtörténik a Temető dűlőben, így megfelelő infrastrukturális adottságok is lesznek ahhoz, hogy rendezvények helyszíne legyen a terület.

Vadászokkal beszélgettem, és van olyan elképzelés is a kisvadakban gazdag területen, hogy lehetne építeni vadászati oktató és kiállító helyet is. Ezt a Szeretlek Abony Gazdasági Programba az ötletem nyomán bele is vettük. Most már a mienk lett az erdő, lehet ilyen fejlesztéseket végrehajtani.

Nyilvánvaló, hogy ezek nem egyszerre fognak létrejönni, hanem kis lépések elve alapján. Mindenhez szükségesek persze anyagi források, először egy jó ötlettel kell indulni. Ki kell dolgozni a konkrét elképzeléseket, azt tervbe kell önteni, utána meg kell találni hozzá az anyagi forrásokat. Akár egy autós mozit is el tudnék képzelni a nyári időszakban a tisztáson.

Ha elkészül az újszilvási lehajtó, akkor a négyesről is könnyen megközelíthetővé válik a terület. Úgy gondolom, hogy a jó szándék és a kreativitás megvan, ennek a képviselő- testületnek a feladata lesz, hogy konkrét tartalommal töltse meg a Nagyerdőt. A környék, a településrész fejlődését is hozhatja a Nagyerdő hasznosítási programja, így az ingatlanok értéke is növekedhet.”- mondta el Kovács László

Abony Sajtó

 

1289 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak