Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2021.11.10 Sze.

A Nagyerdő Abony Zöld Szíve

A közelmúltban zárt ülésen tárgyalta a képviselő- testület a „Nagyerdő” megvásárlására készített polgármesteri előterjesztést.

A mintegy 20 hektár területű erdőt megvásárolta a városvezetés.

Cikksorozatunkban bemutatjuk a Nagyerdő múltját, jelenét, és az esetleges fejlesztési elképzeléseket is.

Riportalanyom Kókai- Dudinszky Mónika alpolgármester asszony, aki lelkes környezetvédőként is igazán örül, hogy a városé lett az erdő, hiszen azt az utókor számára is minden bizonnyal sikerül megőriznünk, megvédenünk.

 

Mit szóltál ahhoz, hogy Abony Város Önkormányzatának sikerült megvásárolnia a Nagyerdőt?

Nagyon boldog vagyok, hogy megvásároltuk. Egyrészt azért, mert úgy érzem, hogy a klímavédelem szempontjából ez egy rendkívül fontos lépés, mivel ez egy nagy kiterjedésű 20 hektáros erdő. Olyan mennyiségű oxigént tud a városnak biztosítani, amivel mindenképpen elégedettek lehetünk.

 83223056 3312086598930228 6251575205727043584 n

        Első félelmem az volt, hogy ha nem mi vesszük meg, akkor ez az erdő kivágásra kerül. Ha pedig ez kivágásra került volna, akkor nem csak a szabadidős lehetőségek kerültek volna korlátozásra, hanem még a jelenlegi jó klímánkat is tönkre tették volna. Nem volt kérdés a testületben, mindenki egyöntetűen úgy érzete, hogy ezt az erdőt meg kell venni. Volt, aki nosztalgiázott, én is többek között. Én voltam abban a szerencsés helyzetben, hogy a Nagyerdőben megélhettem sok- sok programot. Nagyon boldoggá tett, hogy végül sikerült, és a miénk lett az erdő.

 

Nagyon elkeserített amikor illegális módon szemetet raktak le a területre. Az elmúlt mintegy két évben a városvezetés a Szeretlek Abony  program keretében rengeteget dolgozott azon, hogy – bár nem a mi tulajdonunkban volt akkor még az erdő- megszűnjenek a falopások és az illegális szemétkupacok eltűnjenek. Az erdő belül most nagyjából tiszta, vállalkozók is segítettek. Az erdő körül azonban még mindig előfordulnak illegális szemétkupacok, melyekben azonban hatósági intézkedések is történtek. Nagyon bízom abban, hogy a helyzet még tovább javul majd! Ennek érdekében mindent meg fog tenni a helyi önkormányzat.

 

Én azt gondolom, hogy a lakosság is nagyon örül annak, hogy a városé lett a Nagyerdő, jó volt olvasni a közösségi oldalakon az ezzel kapcsolatos pozitív megnyilvánulásokat, kommenteket. Köszönet érte mindenkinek! Ez nagyon jó érzés számomra.

Én azt gondolom, hogy ez Abony Város Zöld Szíve, mely hatalmas oxigén mennyiséget termel. Így a környezetszennyező tevekénységet amit folytatnak- akarva vagy akaratlanul is-  a háztartások, vállalkozások, nagy arányban semlegesíti. Ez az erdő már az 1800-as évek térképein is szerepelt, gyönyörű ősfás területek is vannak benne. Elmondhatom, hogy ez egy kincs.

Ez az erdő rengeteg állatnak a természetes élőhelye is. Fantasztikus rovarvilága van, sok- sok madár él itt, de a vadak is jellemzőek. Gyermekeknek is érdemes megmutatni ezt a kincset.

Úgy vélem, hogy az erdő értéke forintban ki sem fejezhető. Az eszmei értéke a vételárnak a sokszorosa. Itt 50 vagy 100 évet veszünk meg- ennyi idős fák is vannak az erdőben-, melyet nem lehet anyagiakban mérni. Azt gondolom, hogy Abony büszke lehet rá, hogy van ilyenje is!

Lejegyezte: Lőrinczy Veronika

901 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak