Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2021.08.31 K.

Közérdekű kérdések Kovács Lászlótól

Az augusztus végi képviselő- testületi ülésen Kovács László települési képviselő, szakbizottsági elnök több fontos témában is felszólalt napirend előtt.

A közelmúltban Kovács László körzetében az Erzsébet királyné utat felújították, és ezzel kapcsolatban kérte, hogy legyen felfestve az út közepét jelző útburkolati jel, illetve a várakozni tilos tábla kihelyezését kérte.

„Örömmel vettük tudomásul, hogy több utca aszfaltozásra került. Azokról szeretnék szólni, ahol még némi hiány mutatkozik. Az Erzsébet királyné úton nem került kihelyezésre súlykorlátozó tábla, kérjük ennek megvalósítását. Vélhetően ez az út a nehézgépjárművek forgalmát nem fogja elbírni. Attól félnek a lakók, hogy idő előtt tönkremegy az új út. Szeretnénk, ha a felezővonal felfestésre kerülne. Valamint várakozni tilos táblát is kérnénk, ugyanis az ott várakozó gépjárművek nagyban akadályozzák a forgalmat. A felezővonal felfestése azért lenne indokolt, mert az utca szélessége megengedi azt, hogy ketté legyen választva az útfelület. Úgy gondolom, hogyha ez megtörténik, akkor ez a sebességen is csökkent majd egy kicsit. Ugyanis idáig, ha nem jött vele szemben senki, akkor óriási sebességgel robogva, száguldva középen közlekedtek sokan sokan. Az utcában élők jelezték felém, hogy a meglévő úttesten a padka hiányos, és megsüllyedt. Kérnénk ennek a pótlását. Nem túl sok helyen ugyan, de van ahol megsüllyedt a padka vagy eltűnt Volt az optikai kábe fektetés az utcában, ígéretet tett a vállalkozó a helyreállításra, de ez több helyen a mai napig nm történt meg. Szeretnénk kérni ennek megoldását.

További kérés érkezett hozzám a lakosság részéről és ezt szeretném tolmácsolni. A Munkácsy és Szelei út sarkán, a Munkácsy útnál való kihatáskor két oldalon túl magas a sövény. Kérnék a lakók, hogy olyan magasságban vágassák vissza, hogy gépjárművel közlekedve szabadon be lehessen látni a kereszteződést.

A következő kérdésem van polgármester úr felé. Elkezdtük a dűlő utak mentén a vízhálózat fejlesztését. Ebben már történtek lépések, szeretném megkérdezni, hogy itt mikorra várható a vízjogi engedély. Mi várható ezzel kapcsolatban és milye ütemezésben?

Kérdezném továbbá, hogy mikorra várható a közlekedési táblák pótlási tervének, újabbak kihelyezésének bemutatása?

A lakók jelezték, hogy a Szemere Bertalan úton egyre több aszfalt kezd leválni az alsó rétegről. Mikorra várható a buszpályaudvar vízelvezető rácsainak cseréje? Ezt naponta jó néhányan megkérdezik tőlem. A Köztársaság úton volt néhány héttel ezelőtt egy roppant nagy csőtörés. A teljes helyreállítás nem történt meg. Kérdezik az ott élők, hogy mikor várható a teljes helyreállítás.”- mondta Kovács László, akinek felvetéseire Pető Zsolt polgármester adott érdemi választ, melyet az alábbiakban olvashatnak:

„Az Erzsébet királyné úton a várakozni tilos és a súlykorlátozó táblák kihelyezése elsőként vizsgálatra szorul és azt követően, ha a hivatal ennek a lehetőségét megvizsgálta, a Városfejlesztési Bizottság elé tárjuk majd az anyagot. A táblák kihelyezéséről saját hatáskörében a bizottság dönthet majd. A hivatal nevében ígérhetem, hogy a következő bizottsági ülésig ezt előkészítjük. A felezővonal felfestésére megkezdtük már az egyeztetést. Próbálunk kivitelezőt találni. A műszaki ellenőr is megerősítette, hogy ez a felfestés, annak ellenére, hogy az út szélessége ezt nem indokolná, a közlekedésbiztonság szempontjából ez egy fontos elem. Ezt a műszaki ellenőr is támogatta és kérte, hogy vizsgáljuk meg a felezővonal kérdését.

Van más ilyen útszakasz is, a Hunyadi és a Jókai utcák csatlakozása, ahol szeretnénk felfestést, mely szabályozza a forgalmi rendet. a Városfejlesztési Bizottsággal egyeztetve a kivitelező megtalálása után megkezdhetjük az útburkolati jelek felfestését. Szeretném jelezni az Erzsébet királyné úttal kapcsolatban, hogy a tervben megjelölt árkokat profilozta és kialakította a kivitelező. Viszont, amikor bejártuk a területet, megállapítottuk, hogy azért vannak még olyan szakaszok, ahol indokolt lenne szikkasztó árok kialakítása. Ezt az ABOKOM Kft-vel egyeztetve a jövőben teljesítjük.

A padkajavítást kérem, hogy egyeztessük, ősszel lesz egy ütemterv szerinti feladatvégzés e tekintetben.

A Munkácsy- Szelei utak sarkán lévő sövény a korábbiakban egyszer már levágásra került. Vélhetően megint zavar a kilátásban, ezért kérem a hivatalt, hogy a tulajdonost szólítsuk fel, vagy saját erővel végezzük el a munkát. Amikor a gépszemlét tartottuk, kérték a traktorosok, a nehézgépekkel közlekedők, hogy az Erzsébet királyné út- Szelei út csatlakozásánál a meggyfák akadályozzák a kilátást. Magasabb járművekből nem lehet kilátni az útcsatlakozásra. Kérném a hivatalt, hogy ezt is vizsgáljuk meg.

A dűlőutak vízhálózatának kialakításról el kell mondanom, hogy konkrétan a Temető és a Belső- erdő dűlő egy részéről van szó. Ezek sűrűn lakott részek. A tervek elkészítését megrendeltük és Nagy Béla tervező által ezen tervek el is készültek. vízjogi engedélyezési eljárás van folyamatban. Körülbelül egy- két hét kell még az engedélyezési folyamathoz. Ezt követően az engedélyek birtokában hozzuk ezt képviselő- testület elé. Nyilván a kiviteli tervek és az ehhez kapcsolódó költségek alapján a testület tud dönteni arról, hogy ezt a beruházást hogyan és mikor kívánja végrehajtani. Az engedélyezés tehát folyamatban van, akár belátható időtávon belül megvalósulhat a hálózatfejlesztés.

A Szemere Bertalan út felújítását véleményem szeri8nt a Belügyminisztérium által minden évben kiírt 40 milliós útfelújítási pályázatba kell majd beterveznünk. A későbbiekben készítünk belőle előterjesztést és megvizsgáljuk, hogy milyen költséget jelent.

A buszpályaudvar vízelvezető rácsáról korábban már adtunk tájékoztatást. Sokan azt gondolják, és először én is azt gondoltam, hogy ez egy egyszerű feladat, de nem az. Nem csak az öntvény rács tört el, hanem a beton támasztó alap is. Több megoldással próbálkozott az ABOKOM, kerestünk külső szakértőt is. A megoldás az lesz, ha az egész rácsot onnan kibontjuk, és egy teljesen új megoldással vezetjük el a vizet. A kivitelezőre kell várnunk, várhatóan két- három héten belül sor kerülhet a munkálatok elvégzésére. Ez sajnos sokkal nagyobb javítási munka lesz, mint amire előzetesen számítottunk.

A Köztársaság úttal kapcsolatban a feltöltés kötelezettségét kérem, hogy a hivatal vizsgálja meg.”- mondta Pető Zsolt polgármester, válaszolva Kovács László kérdéseire.

Abony Sajtó

1381 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak