Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2021.08.05 Cs.

Ha Olimpia, akkor Tornaünnepély a Somogyiban…

Tornaünnepélyekre emlékezünk- Talán nincs is olyan abonyi család, akinek a gyermeke ne lett volna aktív részese az egykori tornaünnepélyeknek, melyekre nagyon készültek kicsik és nagyok.

Remek programot kínáltak az abonyiaknak, fantasztikus gyakorlatokkal rukkoltak elő az iskolások, köszönhetően tanáraiknak. A nagyon népszerű program idén nem kerül megrendezésre. Ennek apropóján emlékezzünk Mayer-Nagy Zsuzsanna testnevelő soraival a tornaünnepélyekre:

A Somogyi Imre Általános Iskola hagyományos rendezvénye 1982 óta, a négy évenként megrendezett Tornaünnepély. Ünnepségeink célja az volt, hogy tiszteljük az olimpiai eszmét és az olimpián elért sporteredményeket. Édesanyám Nagy Gáborné, aki a bemutató megálmodója volt, úgy igyekezett kialakítani a műsorszámokat, hogy iskolánk minden tanulója részt tudjon venni rajta. A testnevelő tanárok irányításával, tanítók és tanárok segítségével az iskola valamennyi dolgozójának bevonásával, valamint a szülők és vállalkozók támogatásával egy közös, hagyományos rendezvény született. A szülők és hozzátartozók nagy örömmel és büszkén nézhették gyermekeiket, ahol

Nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos!”

(Pierre de Coubertin)

2020-ban sajnos a Pandémia miatt az Olimpia is elmaradt, így a körülmények nem tették lehetővé az iskola Tornaünnepélyének megrendezését sem. Az online testnevelési órákon a tanulók és a testnevelő tanárok sokat beszélgettek az Olimpia kialakulásáról, helyszínekről, sportágakról, eredményekről Magyar és Nemzetközi vonatkozásban is.

Szívesen emlékezünk vissza az elmúlt idők tornaünnepélyeire. A megnyitó a diákok és pedagógusok felvonulásával kezdődött, melyet az Abonyi Fúvószenekari Egyesület közreműködése segített. A Himnusz felcsendülése után az iskola igazgatója köszöntötte a tanulókat és vendégeket. A város polgármesterének ünnepi beszédét követték a műsorszámok. Sok lenne felsorolni az alsó és felső-tagozatos gyerekek részére az évek során betanított gyakorlatokat. Néhány a sok közül: csörgő, párna, úszógumi, pompon, kendő, mazsorett, kalap, kesztyű, bot, baseball sapka, zászló, sál, karika, szalag, labda, súlyzó, őstorna bemutató, kerékpáros alakulatos gyakorlat, leány és fiú szabadgyakorlat, játékos sportverseny feladatai, akrobatika bemutatók, szekrényugrás és gúlák, népitánc, tréfás gyakorlatok, magasugró bemutató stb.

A műsorszámok között ismertettük a tanulók sportversenyeken elért eredményeit.

Ezután következett az iskola több száz tanulójának részvételével a zárókép, melynek mondanivalója mindig a hazaszeretetről, „Somogyis” összetartozásról, a mozgás és sport fontosságáról szólt.

 

Képek még: Abony.hu facebook oldalán

Ilyen és hasonló rendezvényekre napjainkban még inkább szükség van a közösségépítés szempontjából, egymás támogatására, elfogadására, a tanulóink érzelmi intelligenciájának fejlesztésére.

Bízunk abban, hogy hamarosan visszatérhetünk megszokott iskolai életünkhöz és 2024-ben újra megrendezhetjük tornaünnepélyünket!

 

Somogyi Imre Általános Iskola dolgozói nevében

Mayer-Nagy Zsuzsanna testnevelő

1318 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak