Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2021.06.28 H.

Figyelem! Tegyünk közösen a szúnyogok ellen!

A bőséges májusi csapadék és a gyorsan melegre forduló időjárás idén is kifejezetten kedvez a csípőszúnyogok szaporodásának.

A Katasztrófavédelem által tervezett földi szúnyoggyérítés mellett szükség szerint Önkormányzatunk is rendel kiegészítő védekezéseket, azonban légi kémiai gyérítés nélkül a földi irtás hatékonysága csak pillanatnyi enyhülést adhat. Kertvárosias környezetben a ködképző gépek nem tudják tökéletesen átjárni a hosszú kerteket, csatornákat. A légi védekezés uniós szinten került korlátozásra: jelenleg csak az Országos Tisztifőorvos egyedi engedélye alapján nyílik lehetőség alkalmazására az ország egyes területein.

E mellett nehézséget jelent, hogy hőségriadó esetén nem végezhető légi védekezés. Az állami és önkormányzati védekezéssel együtt a lakosság is sokat tehet a csípőszúnyogok elleni eredményes védekezésért.

A gazzal borított kert, a hulladékok között pangó víz, a vízgyűjtő hordó, vagy a kertitó vize csípőszúnyogok ezreinek kikeléséért felelhet. A szúnyogok nagy része életében nem távolodik el messzire költőhelyétől. A vérszívók jelentős része nagy valószínűség szerint saját udvarunkban vagy a szomszédos területeken kel ki. A kifejlett rovarok tömege ellen szabad térben egyénileg nehezen lehet védekezni, de rendezett környezettel és a pangóvizek felszámolásával, valamint a szúnyoglárvák elpusztításával mindannyian tehetünk a szúnyogok számának csökkentéséért.

A közös munka elősegítése érdekében Abony Város Önkormányzata 1-1 csomag szúnyoglárva irtó tablettát ajánl fel 200 háztartás részére.

A csomagok (a készlet erejéig) június 29-től vehetők át a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatán.

A programban résztvevőket arra kérjük, hogy fotó küldésével mutassák be, hogy hol használták fel (kertitó, vízgyűjtő hordó stb…) a lárvairtó tablettákat.

Együttműködő partnerünk az Agropont Virág- és Kertészeti Szaküzlet (Abony, Cserép út 1.), ahol a szúnyoglárva irtó tablettá folyamatosan beszerezhető.

A szúnyogok elleni védekezésben mindenki segítségére számítunk!

1349 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak