Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2021.06.23 Sze.

Szúnyoggyérítési közlemény

A csapadékos időjárást követő meleg időjárás hatására nem csak a csípőszúnyogok száma növekedett meg, hanem a szúnyoggyérítés iránti lakossági igény is.

A városvezetés a vérszívók gyérítésének ügyében több szakmai véleményt is kikért és mérlegelte, hogy szükséges-e a saját költségen való irtás megrendelése (ennek költsége csak a belterületre vonatkozóan, akár földi, akár légi beavatkozás esetén, egyszeri alkalommal mintegy 2MFt) vagy a közeljövőben állami megrendelés alapján végzik el.

A ma érkezett tájékoztatás szerint: Magyarország Kormánya elrendelte az ország területén történő csípőszúnyogok gyérítését, melyhez fedezetet is biztosít.

A szúnyoggyérítések koordinálásával a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központját bízta meg.

A szervezést és lebonyolítást végző szakértő cég Abony területén légi kémiai védekezést végez 2021. június 29-én a polgári napnyugtát megelőző 1,5 órában (tartaléknapok: 2021. június 30-július 01.) kerül sor.

A védekezéssel és gyérítéssel kapcsolatos általános tudnivaló, hogy a lárvák elleni védekezés földi és légi biológiai módszerekkel, míg a kifejlett szúnyogok elleni kezelések alapvetően földi kémiai módszerekkel történnek, a szakértők által meghatározott területeken.

Egyes területeken a népegészségügyi hatóság külön engedélyével légi kémiai szúnyogirtás is történhet. A biológiai gyérítés nem igényel különösebb bejelentést. Az irtás során felhasznált szer kizárólag a csípőszúnyog lárvákat pusztítja el, a szer a környezetre nincs káros hatással. A kémiai irtás során felhasznált készítmény a kijuttatott mennyiségben kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik. A készítmény engedélye alapján a kezelést megelőzően az illetékes települési önkormányzatnak az érintett terület lakosságát értesíti.

Pető Zsolt polgármester

1394 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak