Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2021.05.31 H.

Tervezés alatt Abony legfontosabb beruházásai

Pető Zsolt polgármester a napokban intézményvezetői értekezleten számolt be az elkövetkező évek tervezett fejlesztéseiről.

Az önkormányzat gazdasági programjával és a társadalmi egyeztetésre közzétett pályázati lehetőségekkel összhangban több területen is megkezdődött az előkészítő munka. Jelenleg a legfontosabb feladat, hogy a már kialakított fejlesztési koncepció mentén rendelkezésre álljanak azok a tervek, műszaki dokumentációk, melyekkel sikeresen pályázhat a város.

A polgármester az intézményvezetőkkel és az önkormányzati tulajdonú cégekkel ismertette a legfontosabb fejlesztéseket.

„A 2021-27-es uniós fejlesztési ciklusra készülünk. Az előző pályázati időszakokban a Közép-Magyarországi Régión kívül az összes többi megye, régió részesülhetett a regionális fejlesztési forrásokból. Ezekből akkor kimaradtunk. Mostanra azonban a Fővárosról levált Pest megye, így önálló fejlesztési régióként várjuk az idén megnyíló új támogatási időszakot. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP Plusz) számtalan lehetőség nyílik majd terveink megvalósítására. A fejlesztési lehetőségek között elsőbbséget élvez a helyi gazdaság erősítése, melynek keretében újabb lendületet adhatunk az Abony Üzleti Parknak és újabb üzleti, ipari területeket nyithatunk Abonyban.

A Képviselő-testület a Szeretlek Abony Program elfogadásával kijelölte azokat a területeket, melyek fejlesztését rövid-, és középtávon különösen fontosnak ítélt. A célok kitűzését követően számtalan előkészítő lépést kellett és kell megtennünk. Tervezői egyeztetéseket végzünk, műszaki dokumentációkat és tanulmányterveket készíttetünk, de vannak olyan területek, ahol már az engedélyes tervek készítése van folyamatban. Az előkészítési munkák keretében egyeztetéseket folytatunk a megyei területfejlesztési programmal való összehangolás érdekében és szakértői megbeszéléseken veszünk részt. Bízunk benne, hogy hamarosan megnyílnak a várva várt pályázati lehetőségek és a városi projektek elindulhatnak a konkrét megvalósítás felé. 

A gazdaságfejlesztés témakörében tervezzük az Üzleti Park területének bővítését, az egykori vásártér jobb oldalán lévő mintegy háromhektáros önkormányzati terület bevonásával. Az Üzleti Parkban szeretnénk egy önálló városi tulajdonú csarnoképületet építeni, mely kezdő vállalkozások számára egyfajta inkubátorházként működne. Elképzelésünk szerint az épület kisebbik része iroda blokkot, a nagyobbik pedig gyártó- vagy raktár csarnok funkciót kapna.

 

polgarmester úr 2

 

A helyi gazdaságfejlesztés keretében további ipari területet szeretnénk kijelölni és fejleszteni. Erre alkalmas a Parkerdő melletti önkormányzati tulajdonú 13 hektáros (jelenleg szántó) terület. Előnye, hogy Szolnokhoz, illetve a négyes autóúthoz, és a majdani négyes- nyolcas autópályák csomópontjához legközelebb eső területünk, mely alkalmas nagyobb cégek jövőbeni letelepedésére is. A művelési ág váltással és a helyi építési szabályzat módosításával kapcsolatos előkészületeket már meg is kezdtük.

Elbírálás alatt van egy pályázatunk, melyben egy kisállat- és terménypiac megépítését tervezzük az Üzleti Park területén. A mintegy 600 négyzetméteres csarnok több funkciós épületként segítheti majd a helyi gazdákat és őstermelőket. Fontosnak tartom, hogy a területen minél több saját tulajdonú építménnyel rendelkezzen az önkormányzat, melyeket a későbbiekben bérbeadással vagy egyéb hasznosítással tud üzemeltetni, hasznosítani.

A gazdaságfejlesztés mellett a települési szolgáltatások körében a Parkerdő és a Mikes tó fejlesztésére is sor kerülhet. Az úgynevezett rekreációs területek fejlesztése támogatási célterület, melyben viszonylag nagy támogatási forrás áll majd rendelkezésre. Ennek gyakorlati megvalósításához sok- sok kreatív ötletre is szükség lesz. A tervekben szerepel többek között a játszótéri-, kültéri fitness eszközpark fejlesztése, szabadtéri színpad építése, a Parkerdő belső infrastruktúrájának (világítás, vízellátás, sétálóutak) kiépítése, illetve a Mikes tónál egy épített kerékpár- és gördeszkapálya megvalósítása is. Szeretnénk olyan fejlesztéseket kivitelezni, melyek a turizmusra is élénkítő hatással vannak, ugyanakkor az abonyiak számára minél több és jobb szolgáltatásokat nyújtanak.

A tervekben szerepel a Főtér továbbfejlesztése. Ezen belül a legfontosabb járdaszakaszok felújítása, sétányok kialakítása. Gondolok itt például a Vasút úti járda megépítésére. Szeretnénk, ha igényesen kialakított járdán juthatnánk el a Gyulai iskoláig, a Postáig, illetve a Főtér közvetlen közelségében lévő forgalmas üzletekig. Terveink között szerepel egy korábbi elképzelés megvalósítása is, körforgalom megépítése a Szelei út- Városkapu- főút tengelyében. Ez jelentősen segítené, szabályozná és biztonságossá tenné az autós-, a kerékpáros-, és gyalogos forgalmat. A Főtér fejlesztésénél szeretnénk egy nyilvános „okos” mosdóblokkot kialakítani.

Két régi épületük, az Ungár Ház és a Kostyán Kúria megújítása is szerepel a terveink között. Mindkettő esetében rendelkezünk tervekkel. A megvalósításhoz fontos, hogy az épületekhez megfelelő funkciókat (kiállító hely, alkotóház, civilház…stb.) is találnunk kell, ezzel kapcsolatban majd ötleteket várunk. Olyan hasznosításban kell gondolkodnunk, mely költséghatékony, bevételt hozhat, további rendszeres költségvetési kiadásokat nem szeretnénk generálni. Önfenntartóknak kell lenniük ezeknek az épületeknek.

Elkészült a piac fejlesztési koncepciója, amit Kiss Gyula Professzor úr dolgozott ki, aki a nagykőrösi és dabasi piacot is megálmodta, tervezte. Tavaly ősszel a képviselő- testület a projektet támogatásáról biztosította. E mentén szeretnénk tovább haladni. Az új piacnál, a nyitott rész egyszerre lesz közpark és igényesen megvalósított termelői piac. Azt gondolom, hogy a legfontosabb a külső tér rendezése. A piacbelső átalakítása egy későbbi ütem lenne. Az elképzelések szerint ez teljesen átalakításra kerülne, közösségi térré varázsolnánk a piacot. Nem csak a helyi kereskedelemnek, hanem egyéb rendezvényeknek is otthont adhatna. Egy harmadik ütem lehet a tető kihasználása, mely korábban parkolónak épült. Olyan fejlesztést tervezünk, mely vonzó lehet a fiatalok számára is.

Megkezdtük a strand területének tömbszerű újra gondolását. A jelenlegi játszótér bevonása és a mostani kabinok bontása mellett szeretnénk egy tanuszodának, korszerű nagymedencének, új látványmedencének, apartmanoknak, étteremnek és szolgáltatótérnek is helyet biztosítani. A beépítési tervek jóváhagyását követően kezdődhet meg a részletes és ütemezett műszaki dokumentáció kidolgozása, mely a pályázati lehetőségek függvényében lépésről-lépésre valósulhat meg.

Rendelkezésünkre áll egy korábban elkészített kerékpáút terve. A Városközpontól az Üzleti Parkig a Nagykőrösi útra terveztek kerékpárutat. Ez a helyi gazdaságfejlesztési programban várhatóan pályázható lesz, alapvetően üzleti célú, a munkahelyek jobb elérhetőségét szolgálja majd.

Intézményeink felújításával kapcsolatos projektjeink is előkészítés alatt vannak. Ezek elsősorban a Pingvines és a Gyöngyszemek óvodát érintik. A legrosszabb állapotban lévő épületeinket, az Arany János utcait és a Köztársaság úti óvodát szeretnénk komplex módon felújítani. Ezen túl épületenergetikai korszerűsítéseket is több intézményünkben tervezünk.

Idei uniós projektben szeretnénk a Varga István Városi Sportcsarnok energetikai korszerűsítésére pályázni, a gimnázium épületével együtt. Ez külső és belső felújítást is jelentene. Készülünk a Gyulai és a Somogyi iskola külső homlokzatának szigetelésére, felújítására. Fontos, hogy intézményeink fenntartási költségeinek csökkentése mellett szép épületekkel gazdagodjon a város.

Terveink között szerepel egy szociális városrehabilitációs projekt, melynek keretében a leszakadó városrészek felzárkózását szeretnénk elősegíteni. Ez egy komplex program lesz melyben az út és járdaépítések mellett bérlakások, illetve tanoda építése is szerepel. Az infrastrukturális fejlesztések mellett felzárkóztatási és képzési programok is megvalósulhatnak.

Útépítések is szerepelnek a fejlesztések közt. Még az idén megvalósulhat az Erzsébet királyné, Csillag Zs. és a Bethlen G. út felújítsa. Előkészület alatt van a Bartók B. út (Juhász Gy. út és Baross G. út közötti szakasz), a Székely B. út és a Türr I. út rekonstrukciója. Tervezés alatt van többek között a Budai N.A. út, a Mária Terézia és Dembinszky út, Hold, Mónus Illés, Wekerle, Garay, Világosság utcák burkolatának megépítése. Az útfelújítási tervek felsorolása nem teljes, hiszen a városrehabilitációs program keretében és a Belügyminisztérium hazai forrásaiból további fejlesztések (Pl. a Somogyi I., a Knézich, Csokonai, Jósika M. út) is előkészület alatt vannak. Várjuk a pályázati lehetőséget. Elsősorban melegen hengerelt aszfalt utakat szeretnénk építeni és hosszú távra garantálni a jó minőségű kivitelezést. Inkább kevesebb, de jó minőségű út legyen. Igaz ez külterülete is. Készülünk egy pályázattal, mellyel mintegy 6 kilométer külterületi utat szeretnénk építeni, megújítani. Ez elsősorban a sűrűn lakott tanyás részeket, ezen belül a Táborhegy, a Kerektó és a Sashalom dűlőt, valamint a vállalkozások által érintett külterületi utakat érinti.

Természetesen a kisebb pályázatokat az egyes intézményeknek is figyelniük kell. Fontos, hogy minden lehetőséget megragadjunk, legyen szó eszközről, rendezvényről, vagy kisebb léptékű intézményfelújításról.

Bízom benne, hogy egy sikeres fejlesztési időszak előtt állunk, melyben számtalan olyan terv megvalósulhat, amire régóta várnak városunk polgárai.

Pető Zsolt polgármester

1825 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak