Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2024.05.16 Cs.

Kezdődik az Egészségmegőrző Központ belső felújítása

Hírek a Sívó kúriáról

Nagy örömmel jelentem be, hogy május 14-én reggel aláírtuk a vállalkozói szerződést a közbeszerzési eljáráson nyertes vállalkozás vezetőjével, Szemerédi Tibor ügyvezető úrral. A Sívó kúria nem csupán régi fényében tündököl majd hamarosan, hanem visszaköltözhet az épületbe a reumatológiai ellátás, és ismét igénybe vehetők lesznek a vizes kezelések is. A beruházás kivitelezője egy kecskeméti cég lesz, a Generál Centrál Kft.

Ezek mellett elindult egy folyamat melynek a végén gyógyvízzé szeretnénk minősíttetni az abonyi strand vízkincsét. Bízom abban, hogy ezzel a jövőben újabb fejlesztési lehetőségek is rendelkezésre állnak majd.

A Miniszterelnökség Területfejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból bruttó 400 millió forint összegű, vissza nem térítendő támogatást biztosított Abony Város Önkormányzata részére a TOP_PLUSZ-3.3.2-21-PT1-2022-00050 azonosító számú „Egészségügyi alap és szakellátás infrastrukturális fejlesztése Abonyban" című projekt megvalósításához. A támogatási összegből az Önkormányzat eszközbeszerzést (Járóbeteg szakellátás, valamint informatikai szolgáltatás működtetéséhez szükséges eszközök) és a volt Sívó-kúria (2740 Abony, Kálvin János utca 10.) felújítását valósítja meg. A támogatás 100 %-os intenzitású.

Abony Város Önkormányzata sikeres pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretén belül „Helyi egészségügyi és szociális infrastruktúra fejlesztése" tárgyú TOP_PLUSZ-3.3.2-21-PT1 azonosító számú felhívásra. Abony Város Önkormányzata és a Miniszterelnökség Területfejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága között a Támogatási szerződés 2023. 02. 16. napján aláírásra került.

A fejlesztés alapvető célja a műemlék védelem alatt álló épületek további állagromlásának megakadályozása, valamint a volt Sivó-kúriában az egészségügyi szolgáltató által működtetett járóbeteg szakellátáshoz és az egészségügyi alapellátáshoz kapcsolódó infrastrukturális fejlesztések, felújítások. A projekt megvalósulásával biztosításra kerül az egészségügyi járóbeteg szakellátás fejlesztése.

A projekt alapvető célkitűzése a közfinanszírozott, önálló járóbeteg szakellátás szakrendelőinek infrastruktúra fejlesztése és eszközbeszerzése, annak érdekében, hogy minden lakos számára egyenlő eséllyel hozzáférhető és megfelelő színvonalú járóbeteg szakellátás legyen biztosított, a kor igényeinek megfelelő egészségügyi ellátásban részesülhessenek a város lakói. A fejlesztéssel érintett célcsoport a mozgásszervi betegségben szenvedő lakosok.

Az egészségügyi járóbeteg szakellátás fejlesztésére vonatkozóan (volt Sívó-kúria épületének felújítása) bruttó 275,75 millió forint és a járóbeteg szakellátás, valamint informatikai szolgáltatás működtetéséhez szükséges eszközök beszerzésére mintegy bruttó 69,93 millió forint összegű európai uniós és hazai költségvetési támogatás áll rendelkezésre a projekt megvalósítása során.

Abony Város Integrált Településfejlesztési Stratégiájában és a Város Önkormányzatának 2020-2024. évre vonatkozó Gazdasági Programjában is kiemelt helyen szerepel a műemlék felújítás, többek között volt Sívó-kúria felújítása, eredeti állapotának visszaállítása.

A 2023-2026 között megvalósuló programról a www.abony.hu oldalon, valamint a település hivatalos facebook oldalán folyamatosan tájékozódhatnak.

Projekt címe: Egészségügyi alap és szakellátás infrastrukturális fejlesztése Abonyban

Projektazonosító: TOP_PLUSZ-3.3.2-21-PT1-2022-00050

Megvalósulás helyszíne: 2740 Abony, Kálvin János utca 10. (volt Sívó-kúria)

Kedvezményezett neve: Abony Város Önkormányzata

Pető Zsolt polgármester

65 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak