Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2021.03.18 Cs.

Szolgál és véd

Simon József adott lapunknak interjút, fogadják szeretettel. 

Lapunk a közelmúltban kinevezett körzeti megbízottal, Simon József rendőr főtörzszászlóssal készített interjút arról, hogy mit is jelent az, ha valaki KMB-s. A rendőrség munkatársát szakmai múltja mellett az Abonyban eddig szerzett tapasztalatairól is kérdeztem, valamint cikkünkben hasznos közbiztonsággal, illetve balesetmegelőzéssel kapcsolatos információkat is olvashatnak.

„Pályafutásomat 1996-ben kezdtem a Fővárosi Büntetésvégrehajtási Intézetben. 1999-ben volt lehetőség arra, hogy a Budaőrsi Rendőrkapitányságon áthelyezéssel rendőrként dolgozhassak tovább. Először itt fogdaőri szolgálatot láttam el. Ezek után közterületi járőrként láttam el szolgálatot, majd járőrvezetőként dolgoztam. Ezt követően 2006-ban a BRFK XVII. kerületi Kapitányságának munkatársa lettem, 2007-től láttam el Körzeti Megbízotti szolgálatot. Tekintettel arra, hogy 2019-ben szülővárosomba Ceglédre költöztem vissza, szerettem volna közelebb elhelyezkedni a rendőrség berkein belül. Így kerültem Abonyba 2020. november 1-től. Azóta, mint körzeti megbízott dolgozom itt.”

- Mit jelent az, hogy valaki körzeti megbízott?

„Összetett feladatot látunk el. Ha mondhatom, akkor mi kapocs vagyunk az állampolgárok és a rendőrség között. Az állampolgárokkal való kapcsolattartásra helyezném a hangsúlyt, nekem egész Abony a területem. A körzeti megbízott alapvető feladata a vonatkozó jogszabályok szerint az általános rendőrségi feladatok ellátására létrehozott szerv és a lakosság kapcsolatának fenntartása, bűnmegelőzési tevékenység ellátása, a működési területét érintő körözési eljárás lefolytatása.

Fontos, hogy az állampolgárokkal a napi problémáikról is beszélgessünk, ne csak azt lássák, hogy a rendőr szankcionál. Amennyiben történik bűncselekmény, vagy szabálysértés, én magam is kimegyek a helyszínre utólagos adatgyűjtésre is. Beszélek a szomszédokkal, mindenkit megpróbálok megnyugtatni. Ha gondjuk- bajuk van más üggyel kapcsolatban, akkor azt a Körzeti Megbízottnak elmondhatják. Abonyban összesen négyen dolgozunk Körzeti Megbízottként, mindenki egész Abony területén szolgál, a város nincsen felosztva.”

- Volt-e a pályafutása során kimagasló, emlékezetes bűncselekmény vagy szabálysértés, melyben sikerült eredményt elérnie?

„Igen, több is. Egy példát mesélek el. Mintegy 5 évvel ezelőtt a XVII. kerületben az úgynevezett Madárdombon- családi házas övezet- rengeteg éjszakai betörés volt, napi szinten. Kaptunk egy bejelentést, hogy valaki motoszkál a kertben, a sötétben, több egységgel érkeztünk a helyszínre. Egy- két órás „bújócska” után elfogásra került két fő betörő. Ezért főkapitányi dicséretet, jutalmat is kaptunk. Ezzel kapcsolatban a Zsaru Magazin is készített velem interjút. Anyukám a mai napig őrzi a cikket.”

- Hogy érzi magát Abonyban?

„Ismerkedem a várossal, mely szimpatikus, csendes kisváros. A XVII. kerületben dolgoztam, van viszonyítási alapom. Az egy 90 ezres kerület volt, családi házas övezettel, panelházakkal. Ott nagyon mozgalmas volt, több bejelentést kaptunk. Köszönöm szépen, jól érzem magam Abonyban!”

- Abonyban volt már nagyobb esemény, bűncselekmény, mióta a Városban lát el KMB-s feladatokat?

„Nem, még nem volt. Persze több előállítás és elfogás történt, és el kell mondanom, hogy ittas vezetőkkel szemben többször intézkedtünk már. Sajnos egy elég gyakori. A közeledési morállal kapcsolatban jellemző, hogy azt veszem észre a Szolnoki és Ceglédi út vonatkozásában, hogy az autósok a gyalogátkelőhelyeknél legtöbb esetben megadják az elsőbbséget a gyalogosoknak. Sok esetben viszont azt tapasztalom, hogy a kerékpárosok odaérnek a gyalogátkelőhelyekhez és nem szállnak le, hanem áttekernek. Ez nagyon balesetveszélyes, és a KRESZ szerint is helytelen magatartás. A fő szabály, hogy a kerékpárról le kell szállni, és át kell tolni a gyalogátkelőhelyen, saját maguk biztonsága érdekében is.

Jön a jó idő, jönnek a motorosok. Ennek kapcsán szeretném felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy legyenek szívesek fokozottan figyelni a motorkerékpárral közlekedőkre, akik sajnos van, amikor az autós számára a „semmiből” tűnnek elő. Kérjük, hogy a motorosok ne száguldozzanak, tartsák be a sebességkorlátokat, vigyázzanak magukra és egymásra. Legyünk toleránsak, türelmesek az utakon! A négyes főút elkerülő szakaszánál még folynak a munkálatok, terelések vannak, itt fokozottan vigyázzanak.

Lassabban, óvatosabban közlekedjenek, különösen vigyázzanak a lakott területeken belül! Gyorshajtókat is több esetben szűrtünk ki sebességmérések alkalmával. Ez is roppant balesetveszélyes lehet. Kollégáim és én mindent megteszünk a lakosság biztonsága érdekében. Éjszaka is folyamosan járőrözünk a kis utcákban is az esetleges vagyon elleni bűncselekmények megakadályozása érdekében. Bármilyen problémájuk, gondjuk van, forduljanak hozzánk bizalommal. Szolgálunk és védünk”- mondta el lapunknak Simon József főtörzszászlós Körzeti Megbízott.

Lőrinczy Veronika

Abonyi rendőr járőr telefonszáma: 06-30-277-31-85

1153 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak