Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2024.05.06 H.

Esélyegyenlőségi világnap

Esélyegyenlőségi világnapja május 5.

A lisszaboni szerződés hatálybalépése óta az esélyegyenlőség napját május 5-én ünnepeljük. Ezek az alapelvek minden területen alkalmazandók, különös tekintettel a gazdasági, társadalmi, kulturális és családi életre. Ahhoz, hogy az esélyegyenlőség elve a gyakorlatban is érvényesülhessen, szükség lehet úgynevezett pozitív megkülönböztető intézkedésekre is.

Az esélyegyenlőség egy olyan általános alapelv, amelynek leglényegesebb szempontjai: a nemzeti hovatartozás miatti diszkrimináció tilalma, valamint a nők és férfiak egyenlő bérezése. Ezt kiegészítendő, 2009-ben született egy új, a diszkrimináció tilalmáról szóló cikkely, melynek célja, hogy a nembeli, a faji, az etnikai hovatartozáson, a koron, a vallási, a lelkiismereti, és a szexuális érdeklődésen alapuló diszkrimináció leküzdése, továbbá tartalmazza a gyermekek jogait, rasszizmus, az idegengyűlölet és a homofóbia elleni küzdelmet, valamint a kisebbségekhez tartozó személyek védelmét is.

Magyarországon a 2003. évi CXXV. törvény az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvény meghatározza az egyenlő bánásmód követelményeinek érvényesítését a foglalkoztatás, a szociális biztonság és egészségügy, a lakhatás, az oktatás és képzés, valamint az áruk forgalma és szolgáltatások igénybevételeinek területén.

Az esélyegyenlőség nap alkalmából konferenciák és szórakoztató programok várták az érdeklőket.

Az idei évben a rendezvény elmaradt.

A képek az elmúlt években készült.

Bellay Katalin

78 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak