Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2024.04.29 H.

Méhek napja a Gyöngyszemek Óvodában

Izgalmas napjuk volt a gyermekeknek

A MÉHEK NAPJÁt 1994 óta a Magyar Méhészek Egyesületének kezdeményezésére április 30-án ünnepeljük Magyarországon. Mivel hazánkban sajnálatos módon alacsony a mézfogyasztás, a program nem titkolt célja a méz és a méhészeti termékek megismertetése és megkedveltetése. E napon országszerte mézkóstolókkal, kiállításokkal, filmvetítéssel, játszóházzal várják a méhészek az érdeklődőket.

Tavasz beköszöntével, a téli nyugvás után szárnyra kelnek ismét a méhek. Először kitakarítják a kaptárt – ez a megtisztulásuk ideje, ahogy hajdanán mondták –, aztán felkészülnek az új ivadékok érkezésére, majd mikor már virágzik az erdő, mező, kirajzanak.

E jeles nap alkalmából hívtuk meg a múlt pénteken óvodánkba Magyar József abonyi méhészt, hogy “gyermeknyelven” mutassa be a munkáját. Józsi az első hívó szóra igent mondott, pedig az óvoda sajátosságai miatt két külön egységben kellett kirakodnia.

Látványkaptárral, és számos eszközzel érkezett hozzánk, amit sorban bemutatott, az óvodások kézbe is vehették ezeket. Gyermekközpontú, élményszerű előadását figyelemmel hallgatták a gyermekek és a felnőttek is. Kérdéseinkre kimerítő választ kaptunk.

Józsi nagyon lelkesen igyekszik a gyermekeket a méhek vedelmére, mézfogyasztásra biztatni. Több féle mézből kóstolhattunk, igazán finom volt mindegyik. A csoportok ajándékba Mézontófű facélia virágmag csomagot kaptak, hogy minél nagyobb területen legyen a méheknek legelője.

Ezen a délelőttön is maradandó élményt kaptak az óvodások! Reméljük többen is rendszeresen kérnek ezután a reggeli vajas kenyérre az egészséges és finom folyékony aranyból!

Tegyék ezt Önök is, támogassuk az abonyi méztermelőket!

55 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak