Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2024.04.29 H.

Vakvezető kutyák világnapja

Rithnovszky Jánosra emlékeztek

Ez az ünnepnap 1994 óta létezik, a célja, hogy felhívja a figyelmet a vakvezető kutyák és gazdáik számára nyújtott pótolhatatlan támogatásra. A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége a vakvezetőkutyák világnapját megelőző hétvégén, 2024. április 20-án, szombaton 10 órától országos találkozót rendezett, melyen képzett és kiképzés alatt álló vakvezetőkutyák, önkéntes kölyöknevelők, kutyakiképzők, vakvezetőkutyával közlekedő látássérült gazdik osztják meg egymással tapasztalataikat.

A vakvezető kutyák hihetetlenül fontos szerepet játszanak a látássérült emberek életében. Ezek a kutyák nem csupán segítenek a biztonságos közlekedésben, de hűséges társakká is válnak, akik támogatják gazdáikat a mindennapokban.

A Vakvezető Kutyák Világnapja egy nagyszerű alkalom arra, hogy köszönetet mondjunk ezeknek a csodálatos kutyáknak és gazdáiknak a bátorságukért, kitartásukért és elkötelezettségükért.

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége MVGYOSZ vitéz lovag Rithnovszky János emlékeztek.

A vakvezetőkutyás találkozón ünnepélyes keretek között adta át a szövetség az idei Rithnovszky-díjakat. Az esemény szomorú aktualitása, hogy vitéz lovag Rithnovszky János, a magyarországi vakvezetőkutya-kiképzés megteremtője, a képzés alapjául szolgáló módszertani kötet, „A vakvezető kutya kiképzése” című könyv szerzője 2024. március 5-én elhunyt. A díjat az Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége MVGYOSZ azon önkéntesei kaphatják meg, akik kölyöknevelőként végzett munkájukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy a látássérült igénylők jól képzett vakvezetőkutyához juthassanak. Idén két önkéntes kölyöknevelő család veheti át a díjat

Díjazottok: Rithnovszky-díj 2024. 2. számú gyémánt fokozatát Kukely Andrea

Rithnovszky-díj 2024. 3. számú gyémánt fokozatát Palocsay Ilona és Géza

Vitéz lovag Rithnovszky János odaadó és küzdelmes munkájának köszönhető, hogy a magyarországi vakvezetőkutya-képzés már közel ötven éves múltra tekint vissza. Az elmúlt négy és fél évtizedben több mint 1000 látássérült ember élet könnyíti meg.

Rithnovszky családot Schilling-Rithnovszky Beatrix képviselte.

A találkozó programját többek között vakvezetőkutyás bemutató, valamint a „Vitéz lovag Rithnovszky János tanpálya” új akadályának felavatása is színesítitette. A vakvezetőkutya-kiképzést segítő új akadály, a magaspadlós vonatra való felszállást imitáló rácsos lépcső, a Knorr-Bremse Hungária Kft. Rail Service és az MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Központja között évek óta fennálló együttműködés keretében jött létre.

Az országos esemény további újdonsága egy speciális lakatfal felavatása. A falon a látássérült gazdák és vakvezetőkutyáik neveit tartalmazó gravírozott lakatok kapnak helyet. A lakatfal a látássérült emberek és vakvezetőkutyáik közötti szoros köteléket szimbolizálja, örök emléket állítva a magyarországi vakvezetőkutya-gazdi párosoknak. A lakatfalon Rithnovszky János és vakvezetőkutyáinak gravírozott lakatja látható. A lakat melletti táblácskán az alábbi nevek olvashatóak: Ördi, King, Amír, Vezér, Táltos, Atlasz, Katrin, Triton, Sugár.

A vakvezető kutyák világnapja egy nagyszerű alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmet a vakvezető kutyák és gazdáik számára nyújtott pótolhatatlan támogatásra. Tegyünk együtt azért, hogy a világ minden táján élő látássérült emberek hozzájuthassanak ezekhez a csodálatos kutyákhoz!

Bellay Katalin

23 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak