Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2024.03.19 K.

Csemiczky Tihamér 120. évfordulójára emlékeztünk

A megemlékezés a Rozsnyai Patikánál zajlott

Csemiczky Tihamér gyógyszerész, festőművész, grafikus születésének 120. évfordulójára emlékeztünk

Március 19-én 16 órakor a Rozsnyai Patika falán lévő emléktáblánál a Kossuth Lajos tér 12 szám alatt koszorúzással emlékezünk Abony híres szülöttére. A szervezők: Abony Város Önkormányzata, az Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely, valamint az Abonyi Lajos Falumúzeum Baráti körének tagjai.

Csemiczky Tihamér Törtelen született, de Abonyban dolgozott gyógyszerészként három évig. Az ezt hirdető emléktáblát néhai Györe Pál kezdeményezésére helyezték el az épület falán. A mai rendezvényen Jandácsik Pál az Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely munkatársa, az Abonyi Értéktár Bizottság tagja mondott emlékező beszédet.

Grafikus, festő, szakíró. Autodidakta. 1929-30-ban Bortnyik Sándor szabadiskolájában képezte magát. 1926-tól a Magyar Rádióújság grafikusa, plakátokat is tervez. 1929-ben elnyerte a BNV plakátpályázat és a rádióplakát pályázat első díját. Az 1940-es évektől a nagy rádiógyártó cégek és a Tungsram arculattervezője volt. 1929-től szerepelt kiállításokon. Polihisztor, érdeklődése kiterjed a természettudományokra és a művészetelméletre is. Az Athenaeum 1942-ben publikálja „Az egyenértékű gyökvonás elmélete” című értekezését, az 1943-as művészeti sajtót foglalkoztatják a szimultán stíluskorszakról kifejtett nézetei. 1940-1944 között a „Film-színház-irodalom”, 1945-től a „Képes Világ” képszerkesztője. Haláláig a „Therapia Hungarica” gyógyszerészeti szaklap művészeti tanácsadója, gyógyszer-hirdetéseket tervezett.

1943-ban egyéni kiállítása volt az Alkotás Művészházban. A német megszállás idején segítette az üldözötteket, emiatt letartóztatták, de 1945. jan.-ban megszökött a fogságból. 1945-48 között gyógyszerész volt Abonyban, majd Bp.-en külkereskedelmi vállalatok részére készített reklámgrafikákat. 1960 augusztus 9-én hunyt el Budapesten a Farkasréti temetőben. Halála után 1964-ben emlékkiállítást rendeztek műveiből a Magyar Nemzeti Galériában, ahol több alkotását is őrzik.

49 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak