Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2024.02.16 P.

225 éve született Gyulai Gaál Miklós

Megemlékezés a hős tábornokról

Gyulai Gaál Miklós születésének 225 évfordulójára emlékeztünk február 14-én a nevét viselő Gyulai Gaál Miklós Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában.

A megemlékezés a Himnusz közös éneklésével kezdődött. Műsort adtak az iskola diákjai. Felkészítő tanáruk Dudás Lászlóné. Az ünnepség végén Pető Zsolt polgármester, Korbély Csabáné önkormányzati képviselő, a Humánpolitikai Bizottság elnöke valamit a Művelődési ház intézményvezetője Simon Szabina és az iskola vezetősége helyezett el koszorúzás emléktáblán. A rendezvényt a Gyulai Gaál Miklós Általános Iskola AMI és az Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely szervezte. Köszönjük a színvonalas programot.

Az iskola 1953-ban vette fel Gyulai Gaál Miklós honvédtábornok nevét. Gyulai Gaál Miklós részletes életútját, emberi egyéniségét Polgár Lajosné Szűcs Borbála tanítónő kutatásai alapján ismerhetjük meg részletesebben. Gyulai Gaál Miklós a Zala megyei Szegváron született 1799. február 14-én. Nemesi családból származott, 1818-tól a bécsi Mérnökkari Akadémián tanult. Hadmérnöki képesítést szerzett. 1847 végén császári és királyi mérnökkari alezredes. Rendkívül művelt, derűs, igazságos, kötelességtudó ember. Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc gyökeres változásokat hozott Gyulai Gaál Miklós életében. Nem szolgált tovább a császári hadseregben. Beadta lemondását, és belépett a magyar honvédsereg kötelékébe. 1849-ben a magyar kormány honvéd tábornokká léptette elő, majd országos erodítési főigazgató. A szabadságharc bukása után 1849. szeptember 12-én letartóztatták.

A halálos ítéletet felesége, Gaál Vilma közbenjárására 20 évi várbörtönre módosították, melyet Aradon kellett letöltenie. 1852-ben Gaál Vilma gyermekeivel Abonyba költözött, ahol birtoka volt. Gaál Miklós fogságának ötödik évében súlyosan megbetegedett. Pesten halt meg a katonai kórházban 1854. november 30-án. Özvegye Abonyban temettette el 1854. december 3-án. A község lakói kísérték utolsó útjára a honvédtábornokot. Gyulai Gaál Miklós élete, műveltsége hazaszeretete ma is példa az iskola minden növendékének.

127 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak