Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2024.01.29 H.

Emlékezzünk Györe Pálra

Január 26-án a Falumúzeumban tartották a megemlékezést

Idén 100 éve született Györe Pál, akinek nevéhez fűződik többek közt az Abonyi Lajos Falumúzeum megalapítása. 18 évvel ezelőtt január 25-én hunyt el az abonyiak által nagyra becsült, és szeretett Pali bácsi, aki a Magyar Kultúra Lovagja kitüntető címben is részesült, Abony Díszpolgáraként.

A mai napon először a Református temetőben emlékeztünk meg koszorúinkkal Györe Pálról, majd a falumúzeumban egy beszélgetős est következett, ahol azok meséltek Pali bácsiról, akik vele dolgozva ismerhették meg Őt. Többek közt Korbély Csabáné önkormányzati képviselő, az Abonyi Lajos Falumúzeum Baráti Körének elnöke mesélt Pali bácsival kapcsolatos emlékeiről. A múzeumban egy mini kiállítás is nyílt Györe Pál emlékére, melyet szeretettel ajánlok megtekintésre mindenkinek. A mai rendezvényt a Kultúra Háza munkatársai és a Falumúzeum Baráti Köre rendezte.

Öröm számomra, és egyben megtiszteltetés, hogy jómagam is közelebbről ismerhettem Pali bácsit, és több területen is segíthettem értékteremtő, lokálpatrióta munkáját. Bízom abban, hogy Györe Pál karizmatikus személyisége és egyben szellemisége örökkön örökké hatással lesz majd az abonyi kulturális életre.

Györe Pál 1924. január 4-én született Abonyban. Itt végezte iskoláit, majd Szolnokon a Felsőkereskedelmi Iskolában érettségizett. Abony Községi elöljáróságán 1943-tól jegyzőgyakornokként, majd anyakönyv-vezetőként, végül a Tanácsakadémia elvégzése után VB titkárként végezte munkáját.

Életét végig kísérte a múlt, a nagy elődök szeretete. Hitt abban, hogy nem lehet jövőnk gyökereink ismerete nélkül, ezért aktívan gyűjtötte az őt körülvevő tanyavilág kincseit, azokat a régen mindennapi tárgyakat, amelyekkel a mai, okostelefonok és számítógépek világában szocializálódott fiatal generáció már csak jóformán a múzeum falai között találkozhat.

A Falumúzeum megalapítása mellett komoly helytörténeti kutatásokat végzett.

Együtt dolgozott Balogh Sándor és Temesközy István helytörténészekkel, akik rendkívül sokat tettek azért, hogy a régmúlt idők eseményei fennmaradjanak. Pali bácsinak több írásos munkája nyomtatásban is megjelent, emellett számos helytörténeti dolgozat társszerzőjeként impozáns bibliográfiát tudhat magáénak. Neki köszönhetjük a 100 éves a Városháza és az Útmenti keresztek Abonyban című könyveket is.

Több kitüntetést is kapott, melyek közül a legkiemelkedőbb a Pest Megyéért Emlékérem, az Abony Város Díszpolgára és a Magyar Kultúra Lovagja cím. Azonban sosem az elismerésért dolgozott ő. Betegsége alatt is, halála napjáig a közért tevékenykedett – tette ezt a legnagyobb alázattal, büszkeséggel, kitartással. Ez a nagybetűs szolgálat példaértékű lehet valamennyiünk számára.

Éppen tíz évvel ezelőtt 2014-ben került átadásra szobra a múzeum épülete előtt, örök emléket állítva alakjának. Az alkotás Pogány Gábor Benő szolnoki szobrászművész alkotása.

/Jandácsik Pál, az Abonyi Lajos Művelődési Ház munkatársának beszédéből idéztünk, melyet egy megemlékezés alkalmával mondott el./

144 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak