Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2023.11.15 Sze.

Szent Erzsébet rózsája-díjjal tüntették ki Dr. Tóth Katalint

Szeretettel gratulálunk Kati néni!

November 13-án, a Magyar Zene Házában, egy jótékonysági est keretében adta át Veres András győri püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke a Szent Erzsébet rózsája-díjat. Az irgalmasság és a szolgáló szeretet díját ebben az évben Marton Zsolt váci megyéspüspök ajánlása alapján Dr. Tóth Katalin, gyermekorvosnak, Abony díszpolgárának, az Abonyi Karitász csoport vezetőjének ítélték oda az elismerést. A jótékonysági est bevételét az MKPK a gyöngyösi Ferences Rendi Autista Segítő Központ javára ajánlotta fel.

Dr. Tóth Katalin Jászfényszarun született, ott is nőtt fel három testvérével együtt. Általános iskolás volt, amikor szeretett osztályfőnöke meghívására vett részt egy elsősegélynyújtó tanfolyamon: itt döntötte el, hogy gyerekorvos lesz. Innentől erre készült diákévei alatt.

Orvosi pályáját Szolnokon kezdte, majd miután megüresedett egy gyermekorvosi hely Abonyban, oda jelentkezett. Tette mindezt azért is, mert egykori osztályfőnöke abonyi volt. Azóta orvosi hivatása emberszeretetében válik mindenki számára adománnyá Abony városában, ahol több mint négy évtizede végzi gyógyító szolgálatát. Mint gyermekgyógyászt, immár több mint 40 éve ismerik gyermekek, szülők, nagyszülők.

Kati néni 2004 óta vezeti az akkor újjáalakuló Abonyi Karitászcsoportot. Önzetlen segítő szeretete nem csak a rászorulók, de az egész város életét, mindennapjait áthatja. Emberségét, hitét, a szeretetből fakadó gyógyító és segítő munkáját, sugárzó személyiségét nem csak a karitász szolgálatában fáradozók, de minden ember számára méltán tekinthetjük követendő példának.

2009-ben Abony városa díszpolgári címet adományozott neki, majd 2013-ban a Magyar Katolikus Karitász Caritas Hungarica díjjal tüntette ki. Az abonyi karitászcsopot vezetését a mai napig ellátja. Orvosi hivatása mellett arra is nagy gondot fordított, hogy mély hitéből fakadó szeretetével, támogatásával több papi hivatást érző fiatalt bíztasson, támogasson, hogy anyagi helyzetük ne legyen akadálya papi hivatásuk betöltésének. Egészségi állapotát és korát meghazudtolva önzetlenül segít minden korosztályon, legyen akár beteg gyermek, akár felnőtt, idős, elhagyott, családos, vagy magányos ember. Elkötelezett segítő szeretetével evangelizál, hitelesíti az egyház szolgálatát.

2023-ban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia neki ítélte meg a Szent Erzsébet rózsája-díját.

200 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak