Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2021.02.03 Sze.

Acsai Roland monográfia

Monográfia jelent meg az abonyi származású Acsai Roland munkásságáról.

Acsai Roland Radnóti-díjas, Zelk Zoltán-díjas, Bárka-díjas és Res Artis-díjas író, költő, műfordító, drámaíró Abony Város szülötte. A közelmúltban jelentek meg azok a versek, melyekben Roland Abonyban töltött gyermekkoráról írt. Ezen írások a Bárka folyóirat online oldalán olvashatók el:

http://www.barkaonline.hu/.../7513-acsai-roland-versei...

„Már nem járok Abonyba, nem járok „haza”.

A szülői házból, ami ma is áll még,

a szüleim is elköltöztek, nem csak én.

Más redőnyök résein át hullik rám a fény,

és hullik rám az árnyék.

Emlékváros lett, amiben néhány rokon,

régi barát, ismerős és sok emlék lakik.

Más gyerekek mentik már meg

ama régi macska mai leszármazottait.”

Írja a költő a Bárka 2020/6-os lapszámában.

Annak ellenére, hogy Roland nem túl sűrűn jár haza Abonyba, a szíve ide húzza, hiszen munkásságában gyakorta jelenik meg gyermekkorának színtere. A napokban jelent meg Halmai Tamás Acsai Rolandról szóló monográfiája, aminek címe „A teljes kör”. Lapunk ez alkalomból készített Acsai Rolanddal interjút.

Milyen a viszonyod Abonyhoz?

Mindig is nagyon fontosak voltak számomra a gyökereim. Hogy kik voltak az őseim, mit csináltak. Az első kötetem is egy ilyen múltfeltérképezéssel kezdődött, de ez azóta is meghatározza az írásművészetemet. Az őseim nekem mindkét ágról már évszázadok óta Abonyban éltek.

Aztán ott a gyerekkor, ami megformálja a majdani felnőttet, és én ezt a gyerekkort is Abonyban töltöttem el, vagyis Abony formált azzá, aki most vagyok. Azokat a szavakat használom az írásaimban, és úgy, ahogy ott megtanultam.

Hálás vagyok ennek a városnak. Ezt azzal igyekszem kifejezni, meghálálni, hogy sok versemben és prózámban szerepeltetem. És nincs olyan interjú, ahol ne hangsúlyoznám ki, hogy hol nőttem fel. Mindig ezzel kezdem. Szeretném, ha minél többen megismernék Abonyt, aminek nem csak múltja, de jövője is van.

Mi történt veled az elmúlt évben?

Az elmúlt évben megjelent a „Regény a csodaszarvasról” című ifjúsági regényem, és egy gyerekverskötetem „Északi szajkó” címmel. Valamint a Gyulai Várszínházban bemutatták a Farkasok című színművemet, amiben a feleségem, Kása Tímea játszotta az egyik főszerepet, aki színésznő. És végül, de nem utolsósorban, sőt, ez a legfontosabb, Johanna, a kisebbik lányom, elkezdett beszélni.

Úgy hallottam, megjelent a lírádról egy monográfia. Szeretettel gratulálunk hozzá!

Egy kismonográfia, igen, és Halmai Tamás írta, a nagyszerű költő-irodalomtudós. Nagyon elégedett vagyok vele, jobb versértő nem is írhatta volna Halmainál. Összefoglalja az elmúlt évek munkásságát, főleg a 2005-től 2020-ig tartó szakaszt, annak stílusát. Egy író életében mindig fontos momentum egy monográfia megszületése. Most ez eljött, és nagyon örülök.

Hogy élitek át ezt a bezártsággal teli időszakot? Hat-e ez valamennyire a költészetedre, illetve az alkotói "termékenységre"?

A járvány időszaka befelé fordította a figyelmemet, még jobban elmerültem a gyerekkoromban, és számvetésre késztetett: hol tartok, ki vagyok, mi történt az életemben. Az alkotói termékenységemre ezért nem hatott rosszul, sőt… Még többet tudtam lenni a felségemmel és a lányommal.

Mit üzensz az abonyiaknak?

Szeretettel üdvözlöm őket. Rokonokat, barátokat, osztálytársakat, tanárokat, régi szomszédokat. A többi üzenetem pedig ott van az írásaimban. Remélem, elérnek hozzájuk!

Szerkesztőségünk, Abony Város lakossága nevében sok szeretettel gratulálunk a művésznek és kívánunk jó egészséget és további termékeny alkotással teli éveket szeretetben Család

1293 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak