Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2023.09.13 Sze.

Varga István válogatott kézilabdázó szobrának avatása

Szeptember 4-én 16 órakkor került megrendezésre az avató

Idén lenne 80 éves az Európa válogatottnak is megválasztott kiváló sportoló, aki szülővárosában, Abonyban is nagy tiszteletnek örvend. Szeptember 7-én a Varga István Városi Sportcsarnok előtt délután 16 órakor avattuk fel a legendás kézilabdázó szobrát, születésének 80. évfordulója alkalmából.

Az abonyiak rendkívül büszkék értékeikre, tehetséges lakosaikra, híres abonyi szülötteikre. Ezen értékeket féltve óvják, őseik örökségét megőrzik az utókor számára. Így Varga István emlékét is méltóképpen ápolják annak érdekében, hogy a jövő generációja megismerhesse és követhesse a kézilabdás tehetség pályafutását.

Beszédemben Varga István pályafutásának legfőbb mérföldköveit soroltam fel. 1982 után kapott engedélyt a külföldi szerződésre a kézilabdázó, aki az akkori NSZK-ban folytatta a hivatásos pályafutását. Varga István pályafutása egyedüli a magyar kézilabda sportban. Abonyból, az akkor nagyközség megyei csapatából küzdötte fel magát az NB I-be és a válogatottba. Sikereit tehetségének, végtelen szorgalmának köszönhette.

Dr. Iglódi Endre a Magyar Olimpiai Akadémia elnöke a szoboravató ünnepségen kiemelte, hogy nagyon nagy öröm számára, hogy az önkormányzat saját forrásból állít emléket a híres sportolónak egy szobor avatásával. A szónok kiemelte, hogy ez szinte példa nélküli, és ezért ezt a nemes gesztust megköszönte a városvezetésnek, és Pető Zsolt polgármesternek.

Földi László országgyűlési képviselő visszaemlékezett arra, hogy édesapjával mennyire büszkék voltak arra, hogy a televízióban látták válogatott mérkőzéseken játszani a híres kézilabdázót, akiről boldogan nyugtázták, hogy abonyi születésű. „Innen a falusi gyerek eljutott a csúcsra, az NB I-be. Én nagyon büszke vagyok arra, hogy nem csak Varga István, hanem Varga János és még nagyon sokan jó sportolók kerültek ki ebből a városból.”- mondta az országgyűlési képviselő

Dorogi Sándor sportvezető, Varga István barátja megemlékező beszéddel tisztelgett a híresség előtt. Elmondta, hogy Németországban is nagyon tisztelték, annak ellenére is, hogy nem is ismerte a nyelvet a kezdetekkor. Barátja anekdotákkal színesítette az ünnepi beszédek sorát.

Bárány Sándor, az Abonyi Kézilabda Club elnöke személyes élményeit osztotta meg a jelenlévőkkel Varga István pályafutásával kapcsolatban.

Járdány Vanda önkormányzati képviselő, Varga István keresztlánya családi vonatkozású dolgokat mesélt el a hallgatóságnak. „Gyerekfejjel kivételesnek láttam őt. Kimagaslott a többi ember közül, nem csak termetével, kivételes fizikai adottságaival, hanem habitusával is. Egy végtelenül őszinte, szókimondó ember volt, akit mindig a siker ölelt körül”- mondta Járdány Vanda

A rendezvényre a kézilabdás társadalom nagy alakjai, barátai, családtagjai, a Magyar Kézilabda Szövetség elnökségének tagjai, egykori csapattársai- az ország számos pontjáról-, valamint kollégái is eljöttek, hogy közösen emlékezzenek meg az abonyiakkal Varga Istvánról. Mindez azonban nem csupán emlékezés volt, hanem értékteremtés is az utókor számára. A sportcsarnok jelenleg is a kézilabdázók otthona. Az ott sportolók számára a köztéri szobor igazi jelképpé válhat, a példakép örök hírvivője. Bízzunk abban, hogy lesz egyszer abonyi méltó utódja a 126-szoros válogatottnak, aki hasonló sportsikereket érhet el. A Debreceni Dózsa kézilabdázójának emlékét egykori klubja is őrzi. Ebből az is kiderül, hogy az abonyi kézilabda csapat megalakulásában is fontos szerepe volt Varga Istvánnak.

Abony Sajtó

245 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak