Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2023.08.22 K.

Abonyiak Abonyért díjat kapott a Donkó manufaktúra

A Donkó család a kézművesség különböző ágait műveli

Az idei esztendőben is átadtuk Augusztus 20-án az Abonyiak Abonyért díjakat a kuratórium vezetősége nevében. Szeretettel gratulálok Abony Város lakossága nevében minden díjazottnak!

Kevés olyan vállalkozás létezik Abonyban, amely a család valamennyi tagját összefogja. A Donkó manufaktúra viszont ezt a ritka, ám kivételes példát ékesíti. A Donkó család a kézművesség különböző ágait műveli, úgy, mint fazekasság, bútorkészítés, bőrművesség, zománcművesség és mézeskalácsosság. Közös céljuk és értékrendjük meghatározó mondata: „Csak tiszta forrásból”– tehát a népművészet forma és motívumkincséből merítenek mindannyian. Donkó Károly és Donkóné Angyal Kornélia fazekasok, akik használati és dísztárgyakat késztenek.

A mesterségüket Mezőtúron tanulták. 1978 óta önálló műhelyükben készítik közösen a portékáikat hagyományos kézi korongolással és írókás díszítéssel.

Nemzetközi fazekas fesztiválokon, országos fazekas pályázatokon, Országos Népművészeti kiállításokon mindig dobogós helyen végeznek csodálatos alkotásaikkal, számos díjat, oklevelet őriznek otthonukban, amelyek mind mind értékalkotó tevékenységük elismerését bizonyítják.

Donkóné Angyal Kornélia 2019-ben tárgyalkotó népi iparművész cím tulajdonosa lett. A Donkó Manufaktúra Országos betlehemi jászol kiállítások állandó szereplője és elismert kiállítója.

Donkó Benedek fafaragó, bútorrestaurátor és asztalos. A népi bútorkészítés alapjait a debreceni Kós Károly Művészeti Szakiskolában tanulta, majd nagyapja, Angyal Zoltán mezőtúri bognár és asztalosmester műhelyében tovább mélyítette tudását. Gyönyörű faragott használati tárgyak kerülnek ki a keze alól, amelyek átörökítik a magyar népi motívumokat az utókor számára.

Donkóné Kóródi Anna szíjgyártást tanult. A debreceni Kós Károly Művészeti Szakképző Iskolában 1993-ban kezdte el a bőrművesség, a szíjgyártó szakma elsajátítását. Az iskola elvégzése után ott maradt, 3 évig szakoktatóként dolgozott. Jelenleg Abonyban él családjával, amikor van lehetősége, szeretett szakmájával foglalkozik. A bőrművesség mellett több népi kismesterséget is oktat gyermekeknek és érdeklődő felnőtteknek. Az abonyi rendezvények állandó közreműködője, segítségével a gyerekek megismerkednek a mézeskalács sütés fortélyaival is. Iskolájában tanítványai alkotásai eredményesen szerepelnek a különböző versenyeken.

Kolozsvári-Donkó Rebeka zománcműves, mézesbábos kézműves szappan készítő. 2008-ban végzett néprajz - művelődésszervezőként a Debreceni Egyetemen. A rekeszzománc technikával készült képei témáit többnyire folklóralkotások határozzák meg. A hétköznapi és ünnepi viselethez egyaránt használható ékszerek és kisebb "képecskék" motívumai pedig a tárgyalkotó népművészet kincseiből, alapjeleiből táplálkoznak. A hagyományos, tojáshabbal díszített mézeskalácsok az ütőfás mézesbábok formavilágát idézik.

Elmondható tehát, hogy a Donkó család munkája a népi mesterségek legmélyebb hagyományait őrzi, adja tovább, hatalmas értékmegőrző és értékteremtő erővel bír, amellyel a közösség javát szolgálja. Sokszínű tevékenysége elismeréseként a kuratórium Abonyiak Abonyért elismerésben részesíti a Donkó család által működtetett Donkó Manufaktúrát Gratulálunk!

297 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak