Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2022.12.16 P.

Egyhangú igen a villanyoszlopokra kivetett közterülethasználati díjra

A városvezetés közterülethasználati díjat állapított meg azokra a villanyoszlopokra, melyek nem csak az áramszolgáltatást és a közvilágítást biztosítják, hanem egy vagy több kábelhálózat részére is bérbeadással értékesít az áramszolgáltató.

Az energiaválság hatásainak csökkentésére, a költségvetési egyensúly fenntartása érdekében, a kötelező önkormányzati feladatok ellátásának finanszírozási stabilitásáért több alkalommal is hozott a képviselőtestület kényszerű, illetve szükségszerű döntéseket az elmúlt hónapokban. A testület a 167/2022.(X.20.) számú határozatában fogadta el az önkormányzat és intézményei energiafelhasználásának csökkentését célzó Intézkedési Tervet, mely mellett további intézkedések szükségesek a saját bevételek növelésére a költségvetésben.

Az önkormányzati bevételek növelésének szándékával értékelték a közterületek használatáról szóló rendeletet, ezen belül a közterület használatból származó bevétel növelését – a díjak változatlanul hagyása mellett – a díjfizetésre kötelezettek körének a kiterjesztését. Ennek eredményeként az önkormányzat közterületén, minden közműszolgáltató azon kihelyezett oszlopai által elfoglalt közterület használatáért díjat kell fizetni, amelyeket bérbe ad más kereskedelmi-szolgáltatást végző piaci szereplőknek is.

A közterülethasználat díja oszloponként 6.000.-Ft/év, így a mintegy 4.000 db oszlopra becsült mennyiség után 24.000.000.-Ft bevételt is elérhet a város. Pető Zsolt polgármester: A rezsiköltségek rendkívüli növekedése, rendkívüli kiadást jelent az önkormányzatnak. A takarékoskodás és az energetikai beruházások mellett a bevételeinket is növelni kell. A városvezetés döntött arról, hogy a helyi adók összegét nem kívánja növelni 2023-ban.

Új és eddig kihasználatlan lehetőségeket kell feltárni, melyek közül az egyik lehet a nem kizárólag áramszolgáltatásra, hanem bérbeadással tovább értékesített oszlopok utáni közterülethasználati díj megállapítása.

503 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak