Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2022.12.05 H.

Takarékos üzemmódban működnek az önkormányzati intézmények

A vonatkozó Kormányrendelet szerint minden egyes önkormányzati intézménynek előírás a 25 %-os energiamegtakarítás mind az elektromos áram, mind a gáz felhasználására vonatkozóan.

Ennek megfelelően dolgozott ki, majd fogadott el Abony Város Önkormányzata egyhangú igen szavazattal egy intézkedési tervet, mely mérsékli az egyes intézmények, illetve épületek energiafelhasználását. A mérők állását ennek megfelelően szigorúan naponta ellenőrzik, és táblázatot is vezetnek arról, hogy melyik létesítmény mennyi energiamegtakarítást ért el az adott hónapban.

Már rendelkezésre állnak az októberi és novemberi adatok. Összegezve elmondható, hogy szinte minden intézmény tekintetében teljesült a 25%-os előirányzott magtakarítás, sőt a legtöbb helyen ennél is többet spóroltak meg.

Mindezt az teszi szükségessé, hogy a rezsiárak mintegy tízszeresére emelkedtek, mely vállalhatatlan többletkiadásokat generál az önkormányzat esetében. Abony Város Önkormányzata a takarékossági intézkedéseket úgy próbálja kivitelezni, hogy az ésszerűség határain belül takarít meg rezsiköltségeket, biztosítva a megszokott közszolgáltatásokat, ugyanakkor cél az összes intézmény energetikai korszerűsítése, és ahol csak lehetséges a gáz kiváltása más alternatív tüzelési módszerekkel.

Például a Polgármesteri Hivatal épületében októberben a gázfogyasztás NULLA volt, mert nem kapcsolták be még a fűtést. Novemberben a tervezett gázfelhasználás 2458 m3 volt, a tényleges 1255, így 49 %-os megtakarítást értek el. A termosztát 18 C fokra van beállítva, a folyosókat és a dísztermet, házasságkötő termet nem fűtik. Polgármesteri kérésre feltárásra került a Városháza kéményrendszere is, melyből a szakember csak egy jelenleg használható kéményt talált. Sajnos a többit az idők folyamán építési anyagokkal eltorlaszolták. A tervek szerint a folyosóra fatüzelésű kályhát is rakhatnak télen, amennyiben ezt a külső hőmérséklet megkívánja. Bárány Pálné az Abonyi Idősügyi Tanács tagja, a Polgármesteri Hivatal korábbi munkatársa elmondta, hogy a hetvenes években az épületet kályhákkal fűtötték fel. A tüzelésről a dolgozók gondoskodtak az épületben.

A Humánszolgáltató Központ épületeiben és az ABOKOM Nonprofit Kft Tamási Áron úti telephelyén fatüzelésű kályhákat állítottak be. Ezekkel biztosítják a fűtést. A Dr Kostyán Andor Rendelőintézet vonatkozásában elmondható, hogy a novemberi gázfelhasználást jelentősen sikerült a tervezetthez képest mérsékelni, a megtakarítás 40 %-os.

Az Abonyi Lajos Művelődési Ház épületében 77 %-os volt a novemberi megtakarítás a gáz esetében.

 

A Varga István Városi Sportcsarnokban 82 %-os megtakarítás volt a gázfogyasztásnál, az áramból több fogyott a tervezettnél, mert hőlégbefúvókkal temperálják az épületben a levegő hőfokát annak érdekében, hogy a csarnok tovább üzemelhessen, azt ne kelljen bezárni. Így az áramfelhasználás 72%-kal meghaladta a tervezettet, de ez még így is jóval költségkímélőbb volt, mintha ment volna a gázfűtés.

 

A számítások szerint ugyanis naponta mintegy 200.000- 300.000 forint lenne a sportlétesítmény fűtése gázzal. A sportcsarnok energetikai korszerűsítésére pályázatot nyert el Abony Város Önkormányzata, ennek eredményeként a következő fűtési szezonra jelentősen lehet mérsékelni az energiafelhasználást. A sportcsarnokot az iskolások testnevelés órákon használják, a tankerületi központ ugyan jelenleg is fizet bérleti díjat a teremért, de az energia díjak emelkedése miatt ezt a tényleges költségekhez igazítva emelnie kell a városnak.

 

Az Abonyi Kézlabda Club és a ceglédi kézilabdások rendszeres használói a sportcsarnoknak. Ők jelentős bérleti díjat fizetnek az intézménynek a TAO támogatásból. Nagyrészt nekik köszönhető, hogy a sportcsarnok tovább üzemelhet.

 

 Abony Város óvodái átlagban az összevonásoknak köszönhetően megfeleltek, teljesítették október és november hónapban is a 25%-kos megtakarítási központi előírásokat.

Abony Sajtó

746 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak