Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2022.08.22 H.

Varga János Birkózócsarnok- Avató beszéd

Augusztus 20-án ünnepélyes keretek közt adtuk át a Varga János Birkózócsarnokot. A rendezvényen elhangzott köszöntő beszédet tesszük most közzé nagy tisztelettel és szeretettel.

 

Kedves János Bácsi és Kedves Gabika!

Tisztelt Elnök Úr, Képviselő Úr!

Tisztelt Olimpikonok!

Tisztelt Polgármester Asszony!

Kedves Birkózók és Kedves Vendégek!

Egy középkori legenda szerint, egy ember egy nagyváros felé közeledett, s látta, hogy a dombokon emberek dolgoznak, építkeznek. Igen sok keserű arcú, izzadsággal teli embert látott, odament az egyikhez, megkérdezte: "Mit csinálsz?" Az kicsit felháborodva, azt mondta: "Nem látod, követ török!" Ment tovább, megint látott egy keserű arcú embert és őt is megkérdezte: "Mit csinálsz?" Az is mérgesen felelt: "Nem látod, pénzt keresek, hogy eltartsam a családomat!" Ment tovább az ember, s egy harmadik csoportban meglátott egy fiatalembert, aki csillogó szemmel dolgozott, aki szemmel láthatóan boldog volt. Odament hozzá és megkérdezte: "Mit csinálsz?" Mire Ő ezt felelte: "Katedrálist építek!"

A legenda tanúsága szerint sokan, sokféleképpen értékelünk egy feladatot. Vannak, akik csak egyszerű tevékenységként értelmezik. Vannak, akik a megélhetésért végzik és vannak, akik egy magasrendű célt látnak benne. Egy olyan célt, ami értelmet ad a mindennapos fáradozásnak, a nehézségek leküzdésének, a közösségért végzett munkának.

Nem véletlen a példa és a legenda idézete. Hiszen a feljegyzések tanúsága szerint több mint hat éve, 2016-ban fogalmazódott meg az Abonyi Birkózó Egyesület célja, ami nem volt más, mint az elődök eredményei előtt tisztelgő, a fiatal nemzedék jövőjének esélyt adó önálló birkózócsarnok megépítése. Hosszú évek során végzett szakmai előkészítés, forráskutatás, majd eredményes támogatói döntéseket követően 2021. október 8-án, 316 napja tehettük le velük közösen a régóta vágyott épület alapkövét. Azt az alapkövet, ami számunkra, Abonyiak számára nem egyszerűen csak egy épület helyét, hanem egy álom megvalósulását jelöli.

Az akkori ünnepségen elhangzott köszöntőm utolsó mondata így hangzott

„Bízom benne, hogy a közös munka továbbra is lendületesen folytatódik és jövő nyáron már a Varga János Birkózócsarnok átadóünnepségén köszönthetem önöket!”

Ma eljött a várva várt nap. Az a nap, melyért hosszú évek, hónapok óta sokan és sokat dolgoztak.

Kedves Barátaim!

Birkózóink céljának közösségi támogatása egy pillanatig sem volt kérdéses Abonyban. Abban a városban, ahol Varga János a Nemzet Sportolója, Olimpiai Bajnok, Világ és Európabajnok birkózó született. Varga János, akiről így ír a Magyar Olimpiai Bizottság

Pályafutásának jó részét a bizonyítási vágy hatotta át. Szinte már-már mesébe illően alakult a sorsa. Vidéki környezetből indulva a világ birkózósportjának megbecsült, tisztelt alakjává vált. Szakmai fejlődését olyan kitűnő edzők segítették, mint Skultéty Sándor Abonyban, majd pedig a válogatottnál Kárpáti Károly, Tóth Gyula, Matura Mihály, Gurics György, és Polyák Imre. Lelki erőt pedig az emberek szeretetéből merített. Így számára a mai napig az egyik legnagyobb elismerés, az „Abony Díszpolgára” cím és az, hogy szeretik és tisztelik szülőföldjén.

Kedves János Bácsi!

Töretlenül szeretünk és tisztelünk!

A ma átadásra kerülő Birkózócsarnok előtted tisztelegve büszkén és méltósággal viseli a neved. Úgy hiszem, hogy az itt felkészülő fiatal versenyzők az ajtón átlépve átérzik majd azt a felelősséget, amellyel neked és az elődöknek tartoznak.

Bízom benne, hogy a Varga János Birkózócsarnok számos sikeres abonyi sportoló otthona lesz.

A napokban Lőrinczy Attilával sétáltunk az épületben és Attila így fogalmazott: Ez az épület egy csoda a számunkra, ez az épület a birkózók szentélye.

Kedves Barátaim!

Közös munkával, közös erővel egymást segítve megvalósítottunk egy közös célt. És ha nem is katedrálist, de egy szentélyt építettünk. A birkózók szentélyét, ami nem egyszerűen beton, tégla és egyéb anyag, hanem esély és jövő a fiatal nemzedék számára.

Köszönöm a közös munkába vetett közösségi hitet és támogatást.

Köszönöm Varga János bácsi és felesége Gabika biztatását és mindig mosolygós támogatását

Köszönöm az Abonyi Birkózó Egyesület kitartását és együttműködését

Külön köszönöm Lőrinczi László és Lőrinczi Attila munkáját

Köszönöm a Magyar Kormány és a Magyar Birkózó Szövetség pénzügyi támogatását

Köszönöm a kivitelezést végző EU Építő Kft ügyvezetőjének Simon Jánosnak és minden munkatársának a pontos és precíz munkavégzést.

Köszönöm munkatársamnak, Csiga-Bagdács Klárikának elhivatott munkáját!

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A Varga János Birkózócsarnokot örömmel adom át a birkózók nagy családjának és a Gyulai Gaál Miklós Általános Iskola tanulóinak.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

 

939 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak