Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2022.02.15 K.

Őrsparancsnok úr üzenete a járdán kerékpározóknak

A januári képviselő- testületi ülésen téma volt az a napirend előtti felszólalásokban, hogy többen, Abony több területén is a járdán kerékpároznak.

 Ez balesetveszélyes. Abony Város Önkormányzata a rendőrség felé ért megkereséssel. A tárggyal kapcsolatban Abony Város rendőr őrsparancsnoka András Hunor Lehel adott tájékoztatást, tanácsokat, melyet ezennel teszünk közzé köszönettel:

„A KRESZ jó okkal tiltja a járdán való kerékpározást, mivel a járda a gyalogosoké a kerékpár pedig egy jármű. A gyalogosok mozgása gyakran kiszámíthatatlan, így veszélyhelyzetek sokasága adódik a járdán kerékpározás alkalmával. A kapualjakból kihajtó autósok sem számítanak a járdán nagy sebességgel közlekedő biciklisre, e mellett a mellékutcák becsatlakozása is rejtegethet veszélyeket.

Kerékpározni az alábbiakban lehet:

  • Ha az úttest kerékpáros közlekedésre alkalmatlan (például rossz minőségű földút, vagy úttorlaszok miatt), a járdán maximum 10 km/h sebességgel lehet kerékpározni, azonban ez alatt semmilyen módon nem zavarhatják a gyalogosok közlekedését.
  • 12 éven aluli gyermek közlekedhet a járdán, maximum 10km/h sebességgel, hiszen a kerékpározás főútvonalonszámukra nem engedélyezett, tehát ezért párhuzamos járdán mehet, de csak abban az esetben, ha az útvonal a főútvonalat érinti.

Aki a fenti kivételekkel ellentétben a gyalogjárdán kerékpárral közlekedik az KRESZ szabálysértést követ el, amely bírságot von maga után.

A kijelölt gyalogos átkelőhelyen – amennyiben nincs kerékpáros átvezetés felfestve – csak kerékpárról leszállva, tolva lehet átkelni.”

1981 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak