Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2022.02.07 H.

Dr Gráf Zsuzsanna háziorvos gondolatai, tanácsai a jelenleg járványos időszakra

Sorozatunkban abonyi orvosokat kértünk meg, hogy szóljanak a város lakosságához, mondják el véleményüket a COVID világjárvány jelenlegi helyzetével kapcsolatban.

Először Dr. Gráf Zsuzsanna doktornő sorait tesszük közzé nagy köszönettel és tisztelettel.

„A COVID világjárvány két éve „uralja” az életünket, jelenleg az 5. hullámban vagyunk. Megértünk sok rettenetet, feszültséget, szorongást. A járvánnyal kapcsolatos ismereteinket szakértőktől, virológusoktól, tudósoktól, gyakorló orvosoktól és az internetről szerezhettük be. Sok téveszme, hamis elmélet is kering az érdeklődő emberek között, sajnos ezek ragályosabbak, mint az omicron variáns.

Hol tartunk most?

Erről majd hónapok múlva, visszatekintve tudunk csak nyilatkozni. Ami mégis engem megnyugtat, hogy a lakosság nagyobb része többszörösen beoltott, a vakcinák alkalmazásával, a helyes maszk használattal vírus- teszteléssel és a megtartott járványügyi szabályokkal ezen betegség súlyos következményei enyhíthetők.

Sajnos az egészségügy jelenleg súlyosan leterhelt, és ez nemcsak a fertőzött betegeket, hanem az egyéb orvosi ellátásra szorulókat is hátrányosan érinti.

Mit tehetünk tehát, hogy mielőbb megszabaduljunk az egész társadalmunkra kiható súlyos járványtól?

1. Az emberek elsőrendű felelős magatartása kell, hogy legyen: légúti panaszaikkal mielőbb forduljanak előzetes előzetes telefontos bejelentés alapján családorvosukhoz! Nem szabad bagatellizálni az enyhe tüneteket, mert a rejtőzködés környezetünkre nézve is veszélyes! Jelenleg a keresőképtelen állományban lévők egyharmada kimutatott COVID pozitív beteg!

2. Fontos a karanténban lévők szabálykövetése! Tudjuk, hogy jelenleg a gyermekek, fiatalok között van a legtöbb beteg ezért javasoljuk, hogy tartsák távol magukat idős, beteg családtagjaiktól, amennyiben ez lehetséges!

3. Valós járványügyi adataink akkor lennének, ha sokkal többet tesztelnének az arra alkalmas egészségügyi személyek is! Fontos lenne a lakosság iskolai, munkahelyi szűrése a jelenleginél sokkal nagyobb számban! Munkatársaimmal, küzdőtársaimmal mi elkötelezett oltáspártiak vagyunk.

4. Próbálunk mindenkit meggyőzni, hogy mielőbb kérjék, és vegyék fel az oltást, mert szerintünk ezzel segítjük a járvány elleni védekezést leghatásosabban!

Végezetül egy gondolat, ha úgy tetszik egy jelszó jutott eszünkbe. és igaznak hisszük:

Emberek oltakozzatok és bizakodjatok!”

751 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak