Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2022.02.03 Cs.

Varázslatos madáretetők a Szivárvány oviban

Ahogyan arról lapunk beszámolt, a közelmúltban az abonyi Szivárvány Óvoda és Bölcsődében arra kérték az intézmény munkatársai a szülőket, hogy gyermekeikkel közösen készítsenek madáretetőket.

 A felhívás hatalmas sikert aratott a résztvevők körében, hiszen összesen 59 madáretető és 5 madárodú érkezett be a versenyre. A szebbnél szebb alkotások közül nehéz volt kiválasztani a díjazottakat. Az Abony.hu és Abony város lakosság nevében ezúton is sok szeretettel gratulálunk mindenkinek, aki részt vett a versengésben!

Széll Tamásné intézményvezető:

 

 „Nem erdő az erdő, hogyha nincsen fája,

Szomorú, ha nincsen dalos madárkája.

Mi a kert fa nélkül? S ha nincs madár benne?

Nálok nélkül ez a világ de szomorú lenne!”

/Benedek Elek/

 

Hálámat és köszönetemet szeretném kifejezni azon családoknak, akik részt vettek óvodánk madáretető és madárodú készítő pályázatán!

Évek óta nagy figyelmet fordítunk a nálunk telelő madarak etetésére, akik tavasszal, gyönyörű énekükkel hálálják meg a gondoskodást.

Egyre többféle énekes madár látogatja a madáretetőinket, ezért arra gondoltunk, hogy bővíteni szeretnénk azok számát és bizony, ha madárodú is kerülne kihelyezésre, talán még több madárkát vonzana óvodánk, bölcsődénk udvara. Így került meghirdetésre a madáretető és madárodú pályázat.

Nagyon vártuk az első alkotásokat, naponta nézegettük a gyerekekkel, aztán egyre több és több érkezett. Álmunkban sem gondoltuk, hogy ilyen sok lelkes szülő csatlakozik a kezdeményezésünkhöz.

 

59 madáretető és 5 db madárodú érkezett, melyet 3 tagú zsűri értékelt:

 

Korbély Csabáné a Humánpolitikai Bizottság elnöke

Tóthné Somodi Ildikó a Gyulai Gaál Miklós Általános Iskola és AMI tanára, az ökoiskola képviselője

Kalászné Vámos Katalin intézményünk korábbi vezetője

 

 Bizony nem volt könnyű dolguk, mert minden egyes darab egyéni fantázia szüleménye.

15 alkotást kellett kiválasztaniuk, mely a végére 17 lett, akik külön könyvjutalomban részesülnek, azonban minden egyes pályázót díjaztunk.

A madáretetők helyét, az érintett csoportok fogják megkeresni, aminek feltöltéséről rendszeresen gondoskodnak, az odúkat pedig figyelemmel kísérik, remélve, hogy hamarosan lakói lesznek!

 

Köszönetemet szeretném kifejezni

 A zsűri tagoknak a lelkes munkájukért,

Az Abonyi Városfejlesztő Kft vezetőségének, Kalászné Vámos Katalinnak és Korbély Csabánénak a pályázat díjazásához nyújtott támogatásáért.

A díjak a hét folyamán átadásra kerülnek!

 

Kedves Édesanyák, édesapák, nagyszülők, és mindenki, aki tevékenykedett, azt kell mondanom CSODÁLATOSAT alkottatok, mert minden egyes etető és odú kreatív, ötletes, szorgos kezek munkáját dicséri. Ami talán a legfontosabb, hogy minden gyermek, aki részese lehetett a közös munkának, sok pozitív élménnyel gazdagodott, melyet lelkesen osztott meg Velünk az Óvodában!

 

Korbély Csabáné, a zsűri elnöke a következő képpen értékelte a madáretetők versenyét:

Egy rendkívül szép feladatot kaptunk mi hárman -Tóthné Somodi Ildikó. Kalászné Vámos Katalin és jómagam –, mivel a Szivárvány Óvoda által meghirdetett madáretető készítő pályázat végeredményének zsűrizésére voltunk hivatalosak.

Az óvoda nemrégiben nyerte el a Zöldóvoda címet, ezért a pályázati felhívás nagyon jól illeszkedik a profiljukba, ráadásul tudjuk, hogy a madárkáknak ebben a téli időszakban igen nagy szükségük van az emberek segítségére. Ha viccesen szeretnék fogalmazni, akkor Abony város madárkái nagyon jól jártak ezzel a felhívással, mert rekordmennyiségű madáretető készült el, amiért hálásak lehetünk a családtagoknak és a gyermekeknek is!

A zsűri emiatt természetesen rendkívül nehéz helyzetben volt, komoly fejtörést okozott annak a 17 madáretetőnek a kiválasztása, amelyeket a legjobbaknak ítéltünk meg.

Néhány dolgot azért szeretnék leírni a zsűrizés szempontjairól.

A kiírás alapján lehetett odút és etetőt készíteni, valamint mindezt vagy újrahasznosított anyagból, vagy természetes anyagból kellett létrehozni, ezért nagyon sokfajta méretű, kinézetű, ötletesebbnél ötletesebb tárgyak készültek.

 

A zsűri számára a legfontosabb szempontok az alábbiak voltak:

- A madárkák számára kényelmes leszállást biztosítsanak

- Tisztíthatók legyenek

- Megfelelő méretük legyen

- Lehetőleg „cicabiztosak” legyenek

- Értékeltük a gyermekkezek munkáját

  • Az elkészült tárgyak szépsége, mutatóssága

Őszintén szólva nem voltunk könnyű helyzetben, ezért mintegy két óra hosszáig nézegettünk, válogattunk a szebbnél-szebb alkotások között.

Végül sikerült a dolgot megoldanunk, azzal a következtetéssel, hogy minden munka díjazást érdemelne, hiszen a cél a legfontosabb, a madarak védelme a tél viszontagságai ellen. Ezt a feladatot pedig mindegyik elkészült pályamunka teljesítette! Emellett felbecsülhetetlen az az idő, amit a készítés során a családtagok együtt töltöttek!

Szeretettel köszönöm minden résztvevőnek a munkáját!

 

Korbély Csabáné Abony város Humánpolitikai Bizottságának elnöke

 

996 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak