Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2022.01.26 Sze.

Közös levél a katolikus templom felújításáért

Pető Zsolt polgármester: 

A múlt év végén Földi László Országgyűlési képviselő úrral és Molnár Péter atyával – városunk katolikus plébánosával - az alábbi gondolatokkal fordultunk Dr. Semjén Zsolt Miniszterelnök-helyettes úrhoz. Péter atya közel 10 éve szolgál Abonyban, szívügyének érzi városunk egyik legjelentősebb épületének létét és felújítását.

   

      „Egy renovált templomba vagy modernizált iskolába, egy tisztán ragyogó épületbe még nagyobb örömmel megy az ember, az épület állaga a lélek tisztaságának vágyát is sugallja.

      A „Sej, Nagyabonyban” kezdetű szép magyar népdal szeretett városunkra utal. (Ennek dallamát Kodály ugyan a felvidéki Zsigárdon gyűjtötte, de szövegét Abonyi Lajos jegyezte le itt, helyben.) E kedves dal a helyi katolikus és református templomról szól, ez előbbi ügyében szeretnénk Önhöz fordulni. Templomunk építése 1773-ben kezdődött, a munkálatok 12 éven át folytak, így 1785-re készült el, a belső kialakítás befejeztével felszentelésére 1807-ben került sor. De az idő repül, templomunk mára sok problémával, elsősorban a födémszerkezet elkorhadásával és a falak vizesedésével küszködik. Az abonyi katolikus templom a mindennapi szentmisék mellett évente úgy 20-25 esküvőnek és közel 100 keresztelőnek ad otthont! Ezért fontos számunkra, hogy plébániánk méltó teret tudjon biztosítani a hívek számára.

 

      „Íme, Isten hajléka az emberek között!” – olvashatjuk a Jelenések könyvében. (Jel 21,3) Az abonyi római katolikus egyházközség és a magam álma, hogy az építésének kezdetétől 250 évét ünneplő templom megújulva „éljen” tovább! „

 

Ezt kértük városunk szülöttjével; Földi László – Pest megye 12. számú választókerületének országgyűlési képviselőjével és Péter atyával együtt. Bízunk abban, hogy közös álmunk valóra válhat, és a hamarosan 250 éves épületet sikerül kormányzati segítséggel felújítanunk a hívek és Abony Város lakosságának nagy örömére.

Pető Zsolt polgármester

      

                                                                                                

927 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak