Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2021.12.06 H.

Gyergyószéki értékeink- fotókiállítás

A Gyergyószéki értékeink című szabadtéri  fotókiállítás Budajenő, Lakitelek, Csongrád és Debrecen után Abonyba  érkezik  egy újabb magyarországi helyszínre.

A fotókiállítás anyaga a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ és a Gyergyói Fotóklub együttműködése révén jött létre. A közös táborok szervezése során a klub tagjainak munkáiból készült el ez a válogatás, mely  Hargita Megye Tanácsának anyagi támogatásával valósulhatott meg.

A Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ annak a Szárhegyi Képzőművészeti Alkotótábornak a jogutódja amely 1974-ben kezdte meg működését és amely 1996-ban Hargita Megye Tanácsának támogatásával intézményesült, megyei rangú kulturális központtá válva. Fő tevékenységi területe Hargita megye művészeti életének szervezése, de a Gyergyói medence azaz a történelmi Gyergyószék kulturális életének koordinálása is fő feladatai közé tartozik. A Gyergyói Fotóklubbal való szorosabb együttműködés 2019-ben kezdődött. Azóta több fotótábor, kiállítás és közös fotóalbum lett az együttműködés eredménye.

A Gyergyói Fotóklub  2009 ben alakult, a 12 éves tevékenysége folyamatos és állandó volt, kiállításokat szerveztek, részt vettek rendezvényeken, rendszeresen találkoznak tagjai a gyergyószárhegyi klubhelyiségükben. A fotóklub tagjai eképpen vallanak  tevékenységükről:

” Mi a Gyergyói Fotóklub tagjai úgy érezzük, hogy Gyergyó és Erdély csodálatos világának a bemutatása megtisztelő feladat számunkra. Célunknak tekintjük az itt élő közösségek szolgálatát, a jelen és múlt értékeinek mentését. Hiszünk abban, hogy alkotásaink nemcsak a nézőknek szereznek örömet,  de egyre több fiatalnak hozza meg a kedvét ahhoz, hogy csatlakozzanak az értékőrző fényképek készítőinek táborához.”

A történelmi Gyergyószék méltán lehet büszke arra az örökségre, melyet az elődök hagytak ránk mint épített örökség, mint hagyományaink, történelmi emlékhelyeink és szokásaink valamint a csodálatos természeti örökségünk.

Jelen kiállításunk fotói Gyergyószentmiklós, Gyergyóditró, Gyergyószárhegy és a hozzuk tartozó kisebb településeken készültek. Izelítő gyanánt említjük a gyergyószárhegyi Lázár kastélyt mely 1450 és 1632 között fokozatosan épül és nyeri el végleges formáját, mely egy ritkaságszámba menő reneszánsz-kori kastély, ahol Erdély egykori fejedelme Bethlen Gábor gyerekkorának egy részét töltötte. Egykor Csík-, Gyergyó- és Kászonszék katonai és közigazgatási központja volt. Itt alakult közel 5o éve a mára már nemzetközi rangú művészteleppé vált Szárhegyi Alkotótábor, amely tevékenysége  itt zajlott 2o14-ig, ahol állandó képzőművészeti tárlattal várták az idelátogató turistákat.

De említést érdemel a neogótikus stílusban megépített gyergyóditrói kéttornyú templom, mely a XX. század elején épült és méreteit tekintve Erdély egyik legnagyobb temploma a maga 75 méter magasságával és közel 3ooo embert befogadó kapacitásával.

A történelmi emlékhelyeink közül fontos megemlítenünk a Szárhegy határában elterülő Tatárdombot , ahol az 1658-as második tatárjárás idején győztes csatát vívtak elődeink. Ennek a dombnak a közvetlen közelében épült Böjte atya jóvoltából az a fából készült szabadtéri oltár, ahol minden évben a tatárjárás évfordulóján ünnepi szentmisét celebrál Böjte atya.

Az épített örökségre visszatérve kell megemlítenünk a vidékre jellemző tájjellegű építkezést a fagerendás házépítést és a  székely-kaput is melyek fellelhetők kiállításunkban.

A szokásaink közül a húsvét vasárnapját megelőző virág vasárnapi barkaszentelés hagyományát megörökítő felvétel is helyet kapott.

A kiállításban szereplő számos templomnak és kápolnának igen erős üzenete van a mai magyar ember számára is, hiszen az Istenbe, hazába, családba, magyar öntudatba vetett hit nélkül az évszázadokon át nehéz sorsban, elnyomásban élő itteni magyarság nem tudott volna megmaradni úgy, hogy napjainkban is színmagyar települések képezik zömmel nemcsak Hargita megyét, de néhány kivétellel Gyergyószéket is.

A kiállítás reméljük, hogy kedvet ad Önöknek ahhoz, hogy szívükbe zárják e vidéket és hogy a közeljövőben meg is látogassák ezen csodálatos helyeket.

A kiállított fotók alkotói:

Borbély-Bartis Árpád, Buslig Barna, Mincsor Szabolcs, Munzlinger Noémi, Dr. Munzlinger Attila, Lukács Géza

Tisztelettel:

Kolcsár Béla

igazgató

Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ:

984 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak