Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2021.11.17 Sze.

Városrehabilitációs projekt előkészítés alatt

Abony Város szociális városrehabilitációs projektet készít elő, melyet a hamarosan megjelenő TOP Plusz pályázat támogatásával kíván megvalósítani.

 Ezzel kapcsolatban hónapok óta aktív előkészítő munka folyik, melybe bevonták a szakembereket, és a lakosság értintett célcsoportját is. A projektet megalapozó felmérések készültek arra vonatkozóan, hogy a lakosság mit preferál a program lehetséges elemei közül

A napokban Kocsis Péter Csaba kulturális antropológus címzetes egyetemi tanár tartott prezentációt a Városháza Dísztermében a városvezetőknek. Az érdemi munka már augusztusban megkezdődött a tárgyban. Ekkor neves szakember kiemelte, hogy a városnak jó esélye van a pályázatos forrás elnyerésére és a program kivitelezésére.

Abony tervezett gazdasági és infrastrukturális fejlesztéseihez igazodva a helyi közösségek aktivizálására, fejlesztésére is figyelmet fordít a város vezetése. A helyi esélyegyenlőségi programhoz és a városfejlesztési elképzelésekhez illeszkedik a 2021-2027-es időszakban elérhető pályázati konstrukció. A benyújtandó pályázat egyes elemeit Abony Város Gazdasági Programjával, a Szeretlek Abony Programmal összhangban kívánják megvalósítani.


Az Önkormányzat pályázatot kíván benyújtani a 2021-2027-es uniós pályázati ciklusban, a TOP_Plusz Operatív Programon belül megjelenő „Szociális célú városrehabilitáció” elnevezésű kiírásra.

A program célja a leromlott városi területek rehabilitációja, melynek eredményeként javulnak a bevont területeken élő hátrányos helyzetű emberek életlehetőségei, elérhetővé válnak a foglalkoztatást, közösségfejlesztést, oktatást, iskolai felzárkóztatást, családsegítést és társadalmi integrációt segítő programok is.

A városrehabilitációnak sok eleme van, ezek közt szerepel többek közt önkéntes bűnmegelőzési csoport kialakítása, képzések, közösségi kert, munkavállalói kompetenciák fejlesztése, folyamatos szociális munka megteremtése, tanoda jellegű programok.

Az ERFA program lehetséges elemei közt szerepel többek közt önkormányzati tulajdonba kerülő ingatlanok építése, lakáscélú ingatlan vásárlása és felújítása, kiegészítő tevékenységként számos egyéb beavatkozás megvalósítható (pl. játszótér építése; közvilágítás kialakítása/javítása a szegregátum területén; illegális hulladéklerakó felszámolása; út- és/vagy járdaépítés stb.), közösségi célú épület kialakítása (pl. a program megvalósításához kapcsolódó közösségi tér kialakítása, amelyben a későbbiekben működhet pl. Tanoda vagy Biztos Kezdet Gyerekház).
Jelenleg folynak az egyeztetések, és a projekt egyes elemeinek konkrét kidolgozása. Az előkészítő munkálatok végeztével a képviselő- testület és a szakbiztosságok döntenek majd, széles körű társadalmi nyilvánosság biztosítása mellett a beadandó pályázat pontos elemiről.

Abony Sajtó

 

966 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak