Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2024.04.13 Szo.

József Attila Szavalóverseny

Gratulálunk minden résztvevőnek!

Mint 1986-ban - amikor nagyon izgatottan léptem be a Városháza nagytermébe, – 2024. április 13-án is ugyanúgy éreztem azt a felemelő érzést, ami mindig elfog a József Attila Szavalóverseny kezdetén.

1986 áprilisában kezdtük el ezt a csodálatos rendezvénysorozatot, amely lassan eléri a 40 éves kort, amit akkor még álmainkban sem gondoltunk volna. Az elgondolás Pásztor Pál, a József Attila Tsz elnökétől származott és mi, közművelődési szakemberek azonnal mögé álltunk! A Tsz. Vezetősége akkor nemcsak anyagiakban, de megjelenésével és vendéglátásával is támogatta ezt a nagyszerű alkalmat.

Ez a támogatás hosszú évek után, a Tsz. megszűnésével ugyan nem tudott tovább megvalósulni, de Pásztor Pál egészen a haláláig szívén viselte a versmondás ügyét.

A rendezvény az Önkormányzat és a Művelődési Ház és Könyvtár összefogásával tovább működött, mert a pedagógusok és gyerekek is biztattak bennünket a folytatásra.

Azóta sok-sok év rohant el felettünk, de az április eleje mindig a versekről szól Abonyban. Megszámlálhatatlan alkalommal segítette a zsűri munkáját Koltói Ádám, Zalán Tibor és Acsai Roland is, akik mindannyian kiváló szakemberek az irodalom területén.

Az idei évben ismét Zalán Tibor, Abony díszpolgára, nemzetközileg is nagyon ismert irodalmár volt a zsűri elnöke. A tagok pedig, Dr. Diósgyőri Gitta címzetes jegyző, Kóté Lilla abonyi költő, akik régi versmondóink voltak, Nagy Józsefné nyugalmazott magyartanár, aki sok-sok gyermek felkészítésében vállalt aktív szerepet az évtizedek során, valamint Korbély Csabáné, én, aki a szavalóverseny első pillanatától kezdve támogattam ezt a térségben is egyedülálló rendezvényt.

2024-ben is a régi sémák alapján zajlott a rendezvény megszervezése, melyet a Kultúra Háza munkatársainak köszönhetünk.

Ők azok, akik évről-évre fáradhatatlanul azon dolgoznak, hogy a vers szeretete fennmaradjon a gyermekek körében.

Az idei évben is 24 diák mondta el versét.

A gimnazisták részvétele külön hatalmas öröm volt számomra, hiszen valljuk be, hogy ebben az életkorban bizony sok fiatalt beszippant az informatika, és nagyon kevesen foglalkoznak az irodalommal, különösen a versekkel Abonyban úgy tűnik másként van, hiszen ebből a kicsiny kis gimnáziumból négy fiatal is részt vett és csodálatos versmondással kötött le bennünket!

Nagyon büszke vagyok a gyerekekre, a pedagógusokra, a szülőkre és mindazokra, akik a mai kedvezőtlen tendenciákkal szemben is nagyon fontosnak tartják az irodalom, a vers, a szép magyar nyelv szeretetét!

Köszönöm mindenkinek aki részt vett ezen a csodálatos délelőttön és meghallgatta a gyerekek által szívvel-lélekkel előadott verseket!

Korbély Csabáné

Humánpolitikai Bizottsági elnök

Eredmények:

5-6. osztály

I. helyezett Pető Miklós

II. helyezett Tóth Bence

III. helyezett Sándor Ágnes

IV. helyezett Matusinka Alexandra

V. helyezett Nagy Anna

5-6.oszt. Közönségdíj Nagy Anna

7-8. osztály

I. helyezett Mecséri Anasztázia

II. helyezett Gulyás Dorka

III. helyezett Flammer Tekla

IV. helyezett Karsai Gina Erika

V. helyezett Katona Dorottya

Gimnázium

I. helyezett Papp Szabina

7-8. oszt. Gimnázium Közönségdíj Gulyás Dorka

66 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak