Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2024.02.27 K.

A Magyar Kultúra és hagyományaink ápolása

Pető Zsolt Polgármester közösségi oldalán olvashatjuk

Ma irodámban folytattam megbeszélést Elekes Gyula tűzzománc művésszel és kollégájával, alkotótársával a Magyar Kultúra és hagyományaink ápolása tárgyában. Az elméleti megbeszélés mellett természetesen közös feladatainkról is szó esett. Augusztus 20-án városunkban ünnepel Pest Vármegye Önkormányzata, mely rendezvényen a megyei és abonyi értékek mellett bemutatkozik a tervek szerint Hargita Megye is. A rendezvény keretében ismét Abonyba érkezik Elekes Gyula tűzzománc művész Szent Korona installációja, mely nagyon nagy népszerűségnek örvendett a közelmúltban városunkban. E mellett közös kézműves foglalkozásokat, programokat is szervezünk, melyek időpontjáról a későbbiekben születik majd döntés. A mai megbeszélésen elmondtam, hogy úgy gondolom, hogy közös hullámhosszon vagyunk, ugyanis az értékteremtés, és a gyermekek felé fordulás nagyon fontos. Ezért is indítottuk el minden óvodánkban a néptáncoktatást. Az oktató heti rendszerességgel tart foglalkozásokat a kicsiknek.

„22 éve működik a tűzzománc alkotóműhelyünk. Nagyon szívesen áthozzuk magát a kreatív alkotófolyamatot, van mobil kemencénk. Jó lenne a kulturális kapcsolatot elmélyíteni, azt gondolom, hogy a magyarok erőssége a kultúra. Nagyon jó az a misszió, melyet Hadnagy Jolán is végez, hiszen a legveszélyezettebb korcsoport a gyermekek köre. Nagyon fontos számukra az értékek felmutatása.”- mondta el Elekes Gyula.

Elekes Gyula 1960-ban született Székelyudvarhelyen, jelenleg is ott él. 1979-ben végezte el a Marosvásárhelyi Művészeti Líceum grafika szakát. 1980 óta ismerkedik a tűzzománccal, és ez ma is tart.

Tűzzománcozást oktat Székelyudvarhelyen, Soltvadkerten, Kiskőrösön, Keszthelyen, Hildesheimban, La Corunaban.

Bízunk abban, hogy hamarosan Abonyban is megmutatja ezen mesterség fortélyait.

111 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak