Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2023.12.05 K.

Idén lenne 100 éves Abony korábbi tűzoltó parancsnoka

Megemlékezés Polgár M. Józsefről

Polgár M. József tűzoltószázados, az Abonyi Mezővárosi Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokaként szolgálta hosszú éveken át a városlakókat. E mellett a kéményseprő szalmának és a társadalom vagyonvédelmének szentelte egész életét. Abony város lakossága nagyon szerette őt, önzetlen, becsületes munkatársa volt a helyi közösségnek. Polgár M. József 1923-ban született, 1992-ben hunyt el.

Polgár M. József, becenevén Polgár Öcsi, 1997-ben kapta meg az Abony Város Díszpolgára kitüntető címet.

Legyen áldott az emléke!

Az abonyi önkéntes tűzoltó egylet alapszabálya érdekességként elérhető az alábbi linken:

https://mandadb.hu/.../850000_abonyi_onk_tuzolto_egylet...

A korabeli fényképek Markó Ferenc, az Abonyi Értéktár Bizottság tagjának tulajdonát képezik. Köszönjük a lehetőséget!

„Az 1885-ben alakult abonyi mezővárosi Önkéntes Tűzoltó Testület annak szentelte munkáját, hogy megóvja Abony értékeit a tűzesetektől, amelyek akkoriban komolyan veszélyeztették a várost. Tűzvédelmi szereket vásároltak és tűzfigyelő tornyokat állítottak fel. A testület megalakulásában kiemelkedő részt vállalt Járdány Imre és Temesközy Gerzson, utóbbi az első önkéntes tűzoltó parancsnokként szolgálta a közösséget. Az első önkéntesek először kisiparosok voltak, de a testület az évek során sokat fejlődött, így 1920-as évek közepére létszámuk a 100 főt is elérte. A parancsnok ekkor Tóth Lajos református tanító volt. Nem csupán a tűzesetek féken tartásában segédkeztek, de az 1930-as tószegi árvízveszélynek elhárításában is oroszlánrészt vállaltak, és számos versenyen, Jászkarajenőn, Törtelen és Kiskunhalason is bizonyították rátermettségüket. Az 1927-ben alakult zenekar különféle megmozdulásokban is részt vett.

A II. világháború eseményei alatt a taglétszám csökkent, de 1948 után újra feléledt a testület új tagokat toborozva, és egy helyiséget is kaptak, amely a régi városháza udvarán állt, amit később sajnos elbontottak. A tűzoltó társulatnak későbbi parancsnoka Nagy Mihály, valamint Polgár M. József volt, illetve id. Drávai József, Szalai Lajos, Skultéty Sándor és Terényi József pedagógusok szerepet játszottak abban, hogy ezt a munkát megismertessék a felnövekvő generációval is. Nem csupán a tűzesetek megfékezésében játszottak szerepet, hanem preventív intézkedéseket is tettek a baj megelőzése érdekében, így a lomtalanítási napokon összegyűjtötték az éghető anyagokat, hulladékokat a köz-és magánterületeken. A társulatról a Köztársaság úton emlékezik meg egy tábla.

Az önkéntes tűzoltók fáradságos munkájukkal nem csupán anyagi javakat mentettek meg, hanem emberéleteket is, ami felbecsülhetetlen. Ezek az emberek saját biztonságukkal, testi épségükkel dacolva segítettek másokon. A tűzoltók élete nehéz, kihívásokkal teli és hihetetlenül veszélyes. Azon hivatások közé tartozik, amiknek igazságos megfizetése lehetetlen.

Arthur Ashe gondolatai is tükrözik ennek a hivatásnak a szépségét: „Az igazi hősiesség feltűnően józan, nincs benne semmi drámai. Nem arról van szó, hogy felül akarunk múlni másokat mindenáron, hanem arról, hogy szolgálni akarunk másokat mindenáron.””- írta az abonyi tűzoltóságról Jandácsik Pál, az Abonyi Értéktár Bizottság tagja.

106 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak