Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2023.06.14 Sze.

Kutyás terápia a Montágh oviban

Boros Anikó gyógypedagógus, foglalkozásvezető számolt be lapunknak:

"A 2023/2023-as tanévben heti rendszerességgel tartottunk kutyás terápiás foglalkozást az óvodásaink számára. Ezek a foglalkozások nagyon jó fejlesztőhatással vannak a gyermekekre, ha megfelelő szakember vezetésével valósulnak meg. Mi azt a megvalósítási formát választottuk, amelyben az órát egy képzett foglalkozásvezető állítja össze, ismerve a gyermekek képességei, majd a feladatokat a terápiás kutyafelvezetővel egyezteti.

A terápiás kutya egy kétlépcsős vizsgán megfelelően teljesített, orvosi igazolásokkal rendelkező kutya, aki minden körülmények közt nyugodt marad. A felvezető is vizsgázott szakember, emellett kötelező számára egy olyan egyesület tagjaként dolgozni, amely ellenőrzi és segíti a munkáját. Ha sikerül, ezt a nem kevés feltételt teljesíteni, akkor valósulhat meg intézményi szinten a terápiás foglalkozás.

Óvodánkban sikeres együttműködés alakult ki az ALFA Ceglédi Kutyás Egyesülettel, a szülők beleegyezésével. Cseh László személyében, egy végtelen türelemmel megáldott és tökéletesen kiképzett kutyákkal rendelkező szakembert ismertünk meg. A szeptember óta tartó foglalkozások során volt szerencsénk megismerkedni Csengével, Reinával, a kutyák közül, de a szívünk csücske Alízka lett, akivel rendszeresen találkozhattak az óvodások. Rövid idő alatt megtapasztaltuk, hogy a gyermekek képességei sokat fejlődtek a terápiás foglalkozások segítségével. Sokkal türelmesebbek lettek, fejlődött a mozgásuk és a beszédük Alízkának köszönhetően. Hónapról hónapra egyre bátrabban viselkedtek a kutyával, így nem csak a kutya pórázon vezetését, etetését tanulták meg, hanem meg is fésülték, gyógyították, télen fel is öltöztették.

Reméljük, hogy a következő tanévben is lesz lehetőségünk ilyen élményeket okozó fejlesztésben részesíteni az óvodásokat."

257 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak