Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2021.05.01 Szo.

Lakossági tájékoztató

A Magyar Közlöny 2021. évi 68. számában kihirdetésre került a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának harmadik fokozatára tekintettel a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedéseket szabályozó kormányrendeletek módosításáról szóló 194/2021. (IV. 26.) Korm. rendelet.

A Korm. rendelet a jelenleg hatályban lévő védelmi intézkedések további enyhítését, a rendelkezések hatályba lépését a 4 millió COVID-19 elleni oltóanyaggal történő védőoltás első dózisa beadásának napját követő naphoz köti. A Kormány tájékoztatása alapján az első dózissal oltottak száma várhatóan a mai napon eléri a 4 millió főt, így a rendelet előreláthatólag 2021. május 1-jén (szombaton) hatályba lép.

A 194/2021. (IV. 26.) Korm. rendelet rendelkezései alapján:

A kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul.

Az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni.

A védettek (akiknek védettségi igazolványa van) számára este 11 óráig megnyílik a vendéglátóhelyek belső tere is. A szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik.

A védettek szállodákba is mehetnek, és a gyermekeket is magukkal vihetik.

A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is.

Edzőterembe, uszodába, jégpályára, sportlétesítménybe csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak és a versenyszerűen sportoló 18 év fellettiek mehetnek.

A védettek és felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják.

A védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken.

A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik, a védettség tényének ellenőrzése pedig a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladata. Amennyiben ennek nem tesz eleget, a bírság 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedhet, vagy akár egy éves bezárással is sújtható.

Aki a rendeletben meghatározott valamely jogot védettsége alapján gyakorolni kívánja, felszólítható a védettségi igazolvány védettséget igazoló módon történő bemutatására. A 6 és 18 év közöttiek személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel, vezetői engedéllyel vagy diákigazolvánnyal igazolhatják magukat (mellőzhető, ha a kiskorúság ténye nyilvánvaló). A koronavírus elleni védettség igazolása során az érintett a védettségi igazolványon feltüntetett személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány bemutatására külön is felszólítható. A védettségi igazolvány meglétét vagy az életkort ellenőrző szerv vagy személy jogosult az érintett személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolványán szereplő adatok megismerésére, azzal, hogy az adatokat semmilyen módon nem rögzítheti.

A zenés, táncos rendezvény a rendelet alkalmazásában nem minősül kulturális eseménynek, így zenés, táncos rendezvényt szervezni, tartani, illetve a zenés, táncos rendezvényen tartózkodni továbbra is tilos.

Mivel a járvány továbbra is jelen van, ezért a fokozatos újraindítás mellett is fenn kell tartani bizonyos biztonsági intézkedéseket. Ezért egyes helyszíneken a védettséget nem szerzett dolgozóknak továbbra is maszkot kell hordaniuk. Fennmaradnak a magán- és családi rendezvényekkel kapcsolatban 2020 novemberében elrendelt korlátozások (maximum 10 fő).

A közterületen, a tömegközlekedési eszközökön, boltokban – azokon a helyeken, ahol nem csak beoltott, vagy a fertőzésen átesett személyek tartózkodhatnak – továbbra is kötelező a maszkhasználat, továbbá kerülendő a csoportosulás és a gyülekezés. Ezen intézkedések fenntartása a még be nem oltott állampolgárok védelmét szolgálják.

Továbbra is kísérjék figyelemmel a hivatalos kormányzati tájékoztató oldal (https://koronavirus.gov.hu) és az önkormányzat közleményeit.

Vigyázzanak magukra! Vigyázzanak egymásra!

Pető Zsolt polgármester, dr. Gáspár Anita jegyző

1225 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak