Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2022.07.21 Cs.

Kérjük, hogy NE gyújtsanak szabadtéri tüzet!

Abony Város Önkormányzat rendeletben szabályozza a szabadtéri tűzgyújtás, égetés helyét, idejét, módját. E szerint TILOS szeptember 15-ig a kerti hulladékok égetése.

A száraz, meleg idő miatt országos tűzgyújtási tilalom van érvényben. Kérjük, hogy az extrém száraz időjárás miatt fokozottan figyeljenek arra, hogy sehol semmilyen körülmények közt NE dobjanak el égő cigarettát közterületen, vagy egyéb tűz okozására alkalmas eszközt!

„A vonatkozó előírások értelmében tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve az ott található tűzrakóhelyeket, a vasút- és közútmenti fásításokat is. Fokozottan tűzveszélyes időszakban ugyancsak tilos a parlag- és a gazégetés.

Otthon, például a családi házunk kertjében természetesen megengedett a szalonnasütés, grillezés, a családdal, barátokkal rendezett kerti party. Mikor is lenne erre alkalmasabb az idő, ha nem a nyári szabadságunk alatt? Viszont a biztonságos sütés-főzésre otthoni körülmények közt is ügyelnünk kell, és itt – a sokat hangoztatott általános élelmiszerbiztonsági szabályok mellett – most elsősorban testi épségünk, környezetünk megóvására gondolok.

Javaslom tehát, hogy a tűzgyújtási tilalommal nem érintett belterületen is zárt égésterű eszközöket, elektromos vagy gázgrillt használjanak, mert a nyitott égésterű szén- vagy fatüzelésnél az égő zsarátnokok többszáz méterre is képesek elrepülni és meggyújtani az ott található növényzetet.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy felelős magatartással hatalmas környezeti és vagyoni kárt előzhetünk meg! Egy másodpercnyi odafigyeléssel 100 órás tűzoltásnak és 100 éves erdészeti helyreállításnak vehetjük elejét!

Azt hiszem, nem kérdés, hogy ez a kis figyelmesség igazán megéri."

***

A kérdéseket továbbra is a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre várják. A válasszal szerdánként jelentkezik Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos. #OFA #azOFAválaszol

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság adatai szerint az év első felében több mint tizenegyezer alkalommal riasztották a tűzoltókat szabadtéri tűzhöz.
Ezek jelentős része erdőtűz volt, azt a terepviszonyok, a rossz megközelíthetőség, a vezetékes víz és a tűzcsapok hiánya miatt komoly kihívás oltani.

776 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak