Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2021.10.07 Cs.

Fontos témák napirend előtt

Kókai- Dudinszky Mónika alpolgármester asszony a szeptember végi képviselő- testületi ülésen három témában szólalt fel.

Elmondta, hogy az egyik ezek közül Járdány Vanda települési képviselő asszony felszólalásához kapcsolódik.

„Hozzám is nagyon sokszor eljutott már problémaként a Mikes tónál lévő világítás. Én magam is tapasztaltam – járok oda futni. Nem lehetne esetlegesen napelemes lámpákra cserélni a jelenlegi lámpatesteket? Illetve még azzal pluszban akár fel lehetne szerelni a már meglévőket. Szeretném, ha kérnénk árajánlatot rá, hogy mennyibe kerülne a napelemes rendszer. Hosszú távon lehet, hogy jobban megérné.

A másik kérésem a beláthatóságat gátló bokrokkal kapcsolatos. Én is egyet értek azzal, hogy ezeket pont a kereszteződésbe nem jó ültetni. Én is vágattam ki már bokrot a Radák úton, amikor hozzám érkezett panasz. Azonban az út mellé telepített sövényeknek van szerepük abban, hogy a kipufogógáz ne rögtön a járdára menjen. Javasolnám a Városfejlesztési Bizottságnak, hogy ezeket a sövényeket szakemberrel tekintsék át. Hiszen a sövényeknek van egy olyan szerepe, hogy például a babkocsit toló anyukát és a gyermeket nem éri a kipufogógáz. A Szelei út- 40-es számú út kereszteződésében a kanyarban ki lett vágva a nagy bokor. Van, hogy ott fél óráig is járatják az autót. Van tehát előnye és hátránya is ezen sövényeknek, nem véletlenül ültették ezeket korábban, például a régi négyes főút mellé. Nem azt mondom, hogy embermagasságig nőjön fel és akadályozza a kilátást.

A másik problémám a Táborhegy dűlő visszatérő problémája. Lassan azért az eső már megoldja a portalanítást, de még mindig rengeteg panasz van azzal kapcsolatban, hogy nagyon gyorsan mennek ott az autók. Szintén a Városfejlesztési Bizottságot kérném fel, hogy nézzék meg, hogy forgalomlassító táblát lehetne-e kihelyezni. Nagyon sokszor mondják, hogy gyerekek vannak veszélyben. Tudom, hogy sajnos ez sem megoldás, mert nem a táblától függ, hogy milyen a vezetési morál. Talán azért lenne valamilyen visszatartó ereje a tábláknak.

A „szokásos „ kéréseim egyike, hogy a PEPCO elé helyezzünk ki esetleges egy hulladékgyűjtő edényzetet. Sokszor elnézem, hogy kijönnek a boltból, jobb esetben az én irodám előtti szemetesbe dobják a csomagolóanyagot, rosszabb esetben a bolt közvetlen bejáratához. Ott egyáltalán nincs hulladéktároló edény. Millió csikk ott eldobálva. Nem az ottani dolgozókat szeretném terhelni ezzel a munkával. Szerencsés lenne, ha az önkormányzat segítene ebben.”- mondta Kókai- Dudinszky Mónika alpolgármester

Pető Zsolt polgármester válaszában elmondta, hogy a Mikes tó tekintetében a napaelemes rendszer telepítésének lehetőségét megvizsgálják.

„A bokrokkal kapcsolatban támogatom alpolgármester asszony kezdeményezését. A főtér környezetében lévő sövények egy része nagyon elöregedett, ezért kellett hozzájuk nyúlni az elmúlt időszakban. Erről már tárgyaltunk az ABOKOM-mal és egyeztettünk szakértővel is. Épp a mai napon alpolgármester úr is tett javaslatot. Úgy gondolom, hogy ezekből az egyeztetésekből kialakul majd egy növénytelepítési koncepció. Ez a növényzet struktúrájában, elhelyezésében, színeiben is egyrészt funkcionálisan segíti ezeket a feladatokat, másrészt szép színes foltja lehet majd a településnek. Szakemberekre bízzuk ennek a tervezését. Ismerjük a Táborhegy dűlő problémáját, ezt a mészköves burkolatot, ami nagyon sok bosszúságot okoz. Folyamatosan kigödrösödik. Maga a kivitelezés sem úgy sikerült, ahogy kellett volna. Itt még egyelőre garanciális kötelezettségei vannak a kivitelezőnek. A garanciális bejárásokon újra és újra próbáljuk mindenféleképpen elérni, hogy megfelelő műszaki állapot alakuljon ki. Nem vagyok jó véleménnyel róla, mert újra és újra ugyanazok a hibák jönnek elő. Olyan probléma van, melyet nekünk a későbbiekben valahogy egy határozott megoldással tartósan meg kell oldanunk. E mellett itt van a mészköves utcák porhatása. Ez belterületen is sok helyen gondot okoz. A János utcából érkezett számos jelzés az elmúlt időszakban ahol ugyanilyen mészköves burkolat lett kialakítva. Valamilyen felületzárási megoldással segítenünk kell. Teljesen jogos a Táborhegy dűlőn élők panasza. Ha valaki arra elmegy, akkor láthatja, hogy a zöld növényzet arra nem zöld, hanem szürke az utak mentén. A gyorshajtók felverik a port és balesetveszélyt okoznak, hiszen a Táborhegy dűlő nagyon szűk. Jogos a kérés a lakók részéről, hogy a forgalmat valahogy lassítani kell. Ebbe be fogjuk vonni Zakar László urat, aki ebben a témában szakértőként szokott nekünk segíteni. A rendőrség véleményét is kikérjük. Mindezt a Városfejlesztési Bizottság elé tárjuk.

Én azt gondolom, hogy az összes abonyi szolgáltató figyelmét fel fogjuk hívni, hogy ha csak lehet  segítsék a munkánkat azzal, hogy hulladékgyűjtő edényzetet helyeznek ki az üzletük elé. Közterületeken ahol kell, mi is próbálunk ebben előre lépni. Ebben az évben húsz hulladékgyűjtő edényt helyeztünk ki. Nyilván ahogyan a költségvetésünk előirányzata engedi vásárolunk továbbiakat is. Mészáros László képviselő társam is többször kérte már, hogy az állomás környékén legyen több gyűjtőedényzet.”- mondta el válaszában a polgármester

Abony Sajtó

983 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak