Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2021.07.23 P.

A tervek szerint hamarosan megkezdi a termelést Abonyban a XYLEM

Július 19-én Pető Zsolt polgármester látogatást tett a Xylem Water Systems Hungary Kft. ceglédi gyárában, ahol kötetlen megbeszélést folytatott Nagy Gáborral a cég ceglédi és abonyi gyáregységének igazgatójával.

A közelmúltban számoltunk be arról, hogy tovább bővíti magyarországi gyártókapacitását a Xylem, a társaság Abonyban hoz létre új telephelyet.

A fejlesztés eredményeként közel 20-féle termék gyártása indul meg, 80 munkavállalót vesznek fel. Többek között az autóipar, az élelmiszeripar, illetve a hajózás számára készítenek majd különböző méretű szivattyúkat és egyéb berendezéseket a Xylem Water Systems Kft. új, abonyi üzemében. A társaság egy meglévő ingatlant bérel ki és alakít át, ahol összesen 17 termékből álló portfóliót gyártanak hamarosan.

 xylem2

A gyárlátogatáson Pető Zsolt polgármester kiemelte, hogy a helyi önkormányzatnak, a városvezetésnek nagyon fontosak a helyi vállalkozások, hiszen helyben adnak munkalehetőséget az abonyiaknak, és helyi iparűzési adójuk befizetésével nagyban járulnak hozzá a település fejlesztési elképzeléseinek megvalósításához. A városvezető Nagy Gábor ügyvezetőt biztosította arról, hogy mind ő, mind kollégái minden lehetséges eszközzel segíteni fogják a Xylem Water Systems Hungary Kft. abonyi tevékenységét. Pető Zsolt örömmel fogadta az üzem abonyi fejlesztési elképzeléseit, és sok sikert kívánt a munkához.

Nagy Gábor igazgató elmondta, hogy Abonyban a közel egymilliárd forintos beruházást teljes egészében saját forrásból valósítja meg a vállalat. A termeléshez Angliából telepítenek át gyártósorokat. Az új telephely összesen 6500 négyzetméteres lesz, ebből 1600 négyzetméteren valósul meg az összeszerelés, tesztelés, csomagolás, a fennmaradó terület raktározási funkciókat lát majd el.

xylem3

 

Külön érdekesség, hogy az abonyi gyáregységben egy kutató- fejlesztő részleg is üzemel majd. Nagy Gábor elmondta, hogy szerencsére az ő tevékenységükre nem gyakorolt negatív hatást a koronavírus világjárvány. A pandémia idején a megrendelések száma növekvő tendenciát mutatott, tekintettel arra, hogy a fogyasztók részéről bekövetkező kényszerű otthonlét, illetve home office újfajta termékek megvásárlását generálta. Így például a számítógépek hűtésére szolgáló berendezések, vagy a jacuzzik működtetését biztosító szivattyúk forgalma jelentős növekedést mutatott. A COVID óta tehát a megrendelésállományuk jelentősen növekedni kezdett.

 

xylem4

„A döntés, miszerint az angliai gyártást Abonyba fogja a Xylem áttelepíteni 2020 végén született meg. Cegléden a LAING régi üzemében termelünk, de itt a bővítés lehetősége jelentősen korlátozott, így másik helyet kellett keresnünk. Abony közel van a ceglédi gyáregységhez, így a közös menedzsment is megoldható. 2009-től működünk Cegléden a jelenlegi vállalati formában. A korábbi német családi tulajdonban működő céget az ITT vásárolta meg 2009-ben, majd jelentős beruházást és fejlesztést követően 2011-től a Xylem amerikai cégcsoport tagjaként működünk tovább. A Vaillant és a Bosch cégek beszállítói vagyunk többek közt, de sok termékünk kerül kiskereskedelmi forgalomba is.

 

Üzletág tekintetében Abonyban ipari és hajózási termékeket,- ehhez szükséges szaniterekhez keringető szivattyúkat- is gyártunk majd. A szerelési technológia egyszerűbb lesz az új gyárban, mint Cegléden, mert részben egy kínai partner szállít be előre szerelt egységeket. A véglegesítés történik majd Abonyban.

 

xylem5

A Tesco épületét ismertük korábbról, tudtuk, hogy 2015-ben bezárt. A 6000m2-es épület mérete és közelsége kiváló lehetőség számunkra kapacitás növelés tekintetében, mert a ceglédi telephelyünkön korlátozott bővítési lehetőségeink vannak. Megkerestük az épület új tulajdonosát és májusban hosszútávú bérleti szerződést kötöttünk.  Jött a COVID, így sajnos kicsit lelassultak a folyamatok, de már elérhető közelségbe került a termelés megkezdése.

Napjainkban már zajlik a munkatársak betanítása az angliai gyárban. Az átépítéssel kapcsolatos tervek elkészítése 2021 januárban indult, mely ahhoz volt szükséges, hogy az abonyi épületben funkcióváltást hajthassunk végre. A teljes átalakítás mintegy 500 millió forintos költséggel jár.

 

xylem6

Május 23-án adtuk át a munkaterületet. A régi vásárlótér egy viszonylag gyenge alapzattal rendelkezik, ezért a padozatot 2200 m2-en teljesen újrabetonoztuk. Elbontottunk mindent belül a régi vásárlótérben. Három raktárrészt hoztunk itt létre. Az egyik raktárban úgynevezett resale, azaz tovább értékesítési tevekénység is zajlik majd, ennek megfelelően is ki kellett alakítanunk raktárt. Az épületnek van egy saját dokkolója, ezt használjuk a beszállításra. Ezen kívül lesz két kiszállítási dokkolónk, a parkoló felét leaszfaltoztuk, forgalomtechnikailag átalakítottuk. Az egyik személyautó- a másik teherautó forgalomnak lesz kialakítva. Az épület azon részében ahol korábban a kisebb üzlethelyiségek voltak, irodákat, szociális helyiségeket, öltözőket, recepciót, kamionos pihenőt, irodát, tárgyaló helyiségeket, egyterű kantint alakítunk ki. Ezen kívül lesz minőségellenőrzésre szolgáló labor, háromdimenziós koordinátamérő eszközzel. Ez a programozott egység körbetapintja az alkatrészeket, méretet vesz róluk. Végül, de nem utolsó sorban helyet kap Abonyban egy kutatás-fejlesztési laboratórium is. A technikus kollégák kifejezetten az Abonyban 17 gyártósoron előállításra kerülő 17 termékcsalád fejlesztésével, tesztelésével foglalkoznak.

 

xylem7

Az elválasztófalak, teljes elektromos hálózat kiépítése, szellőzőrendszer kialakítása is folyamatban van. Leellenőrzünk minden már meglévő épületgépészeti egységet. A tervek szerint július végétől augusztus 25-i határidőig ez a rész elkészül. Ez egy nagyon komplex kivitelezés, hiszen a tűzvédelmi rendszer megfelelően magas szintű kivitelezése is elengedhetetlen biztonsági okokból. A termelő tevékenység engedélyeztetése folyamatban van.

Úgy tervezzük, hogy három fázisban kezdjük meg az abonyi gyárunkban a termelő tevékenységet. November végéig, egy hónapos különbségekkel szeretnénk elérni a teljes gyártást. Az első fázishoz már megérkeztek Ceglédre az eszközök, ezeket gyakorlatilag egy hétvége alatt telepíteni is lehet Abonyba. Ezzel az öt gyártósorral gyorsan el is tudunk indulni. Minden más Angliából érkezik majd. A raktározáshoz szükséges polcok betelepítését augusztusban kezdjük meg. Jövő héten a sűrített levegő hálózat kialakítása is megtörténik, épül a tűzjelző rendszer is.

 

xylem8

30 fővel indulunk, év végéig 80 fő munkavállalót szeretnénk foglalkoztatni. Jelenleg is zajlanak a felvételek. Többen már nálunk dolgoznak, betanulnak azok közül, akik az abonyi gyárban lesznek majd. Bízom benne, hogy az ütemtervnek megfelelően költözhetünk Abonyba, és hamarosan megindulhat a gyártás az új egységünkben.”- mondta Nagy Gábor ügyvezető

Lejegyezte: Lőrinczy Veronika

6456 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak