Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2021.04.19 H.

Várják a fecskéket az oviban

Április 22-én, a Föld napját ünnepeljük.

Ennek megfelelően örömmel fogadtuk a ,,Szeretlek Abony Program’’ keretében óvodánknak ajándékozott 2 db füsti fecske és 2 db molnárfecske agyag fészkeket. Karbantartóink - Laci bácsi és Józsi bácsi - segítségével próbáltuk kiválasztani azt a helyet, ahol még jól érezhetik majd magukat az óvoda új lakói. Viszonylag nyugodt, védett helyen költözhetnek majd be otthonukba ezek a kedves és hasznos madarak.

A jó idő beköszöntével ébred a természet, a növények színes ruhát öltenek. Az óvoda udvarán a fák, bokrok között a madarak csivitelése is egyre hangosabb.

A tavasz megérkezését a gyerekekkel együtt fedezzük fel. A rovarok, bogarak előbújnak téli rejtekhelyükből. Természetes környezetükben, fák, bokrok alján és az ovi udvarán a számukra kialakított bogártanyán is. Az igazi tavasz megérkezését költöző madarak megjelenése jelenti.

A gyerekhez közel állnak az állatok. Örömmel fedezik fel az udvari játék és séták alkalmával a különböző élőlényeket, madarakat. Óvodánk környékén a fecskék élet módját, fészkeiket is figyelemmel tudjuk kísérni. Megismertetjük a gyerekekkel képek, videók segítségével a fecskék életmódját. Felhívjuk a gyerekek figyelmét arra, hogy mennyire hasznos ki élőlények. Ha egy fecskepár tavasztól őszig két-három kilónyi szúnyogot tüntet el, ami azt jelenti, hogy nagyjából két-hárommillió rovart von ki a forgalomból. Nem is beszélve arról a több százmillió utódról, amely így világra sem jön. És ha tegyük fel, az elfogyasztott szúnyogok fele nőstény, máris egy vagy másfél millió csípéssel beljebb vagyunk.

Környezetünkben keressük a molnár és a füsti fecskéket is. A füsti fecskék gyakori kerti madarak, szívesen röpködnek a ház körül, a fejünk fölött. Nemcsak hasznosak, szépek is és ahol jól érzik magukat boldogan cikáznak, csivitelnek.

Reméljük, megtalálják és birtokba veszik a fecskék otthonukat, így közvetlen közelről figyelhetik majd az óvodások életüket.

Akinek fecskéje van, boldog ember! A természet egyik legkedvesebb ajándéka. Ne hagyjuk bántani.

773 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak