Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2024.04.10 Sze.

Fókuszban az abonyi zsinagóga megmentése

Megvédjük értékeinket, őrizzük őseink emlékét!

Ahogyan arról beszámoltam, április 8-án Abonyban tett látogatást Professzor Dr. Grósz Andor a Mazsihisz elnöke és kollégája, valamint Bergman Dávid a Szolnoki Zsidó Hitközség elnöke, akikkel több fontos témában is egyeztettünk a baráti megbeszélésen, így természetesen az abonyi zsinagóga felújítási lehetősége is szóba került. Az épület jelenleg alapítványi tulajdonban van. Úgy gondolom, ha önkormányzati tulajdonba kerülhet az épület, akkor lenne reális lehetősége a megújulásnak, akkor tudna hatékony lenni a felújítási program. Ezen dolgozunk Elnök úrral.

A városvezetés elkötelezett amellett, hogy az új értékek teremtése, új épületek építése mellett megvédje értékeit és őrizze ősei emlékét. Ennek megfelelően újul meg a városban több patinás önkormányzati tulajdonban lévő műemlék kúria. Az abonyi zsinagóga városunk egyik gyöngyszeme, még romos állapotában is egyedi, és impozáns látványt nyújt. Magyarországon igen kevés klasszicista stílusban épített zsinagóga található, ezek egyike az itteni. Az épület szomszédságában folyik az Ungár kúria felújítása, mely szintén önkormányzati tulajdonban van. Professzor Dr. Grósz Andor a Mazsihisz elnöke és kollégája, valamint Bergman Dávid a Szolnoki Zsidó Hitközség elnöke is megtekintette az Ungár ház felújítási munkálatait, melyről elismerően szóltak.

Úgy gondolom, hogy az abonyi zsinagóga felújítása és annak új funkciókkal való megtöltése közös célunk és feladatunk, melyben mindenképpen partner kíván lenni a helyi önkormányzat. Bízom abban, hogy a közeljövőben erre nyílik majd módunk és lehetőségünk, és az anyagi forrásokat közös munkával és együttműködéssel sikerül megtalálnunk.

Pető Zsolt polgármester

Az abonyi zsinagóga története a következő:

Az Abony városában letelepedett zsidó lakosság az Ürményi család védelmét élvezte, és Ürményi József, aki akkor Pest megye kormányzója és királyi személynök volt, saját telkén engedélyezte a zsinagóga építését 1825-ben, melynek tervezője az a Landherr András volt, akinek elképzelése szerint újult meg az óbudai zsinagóga is. A klasszicista stílusjegyeket megjelenítő timpanonnal záródó négy korinthoszi oszlop mögött található a nyitott előcsarnok, ahol a kőkeretes ajtónyílások vezetnek be a zsinagóga belső terébe. A zárópárkány frízén héber nyelvű felirat áll, mely így szól: „ …a te szemeid e házra nézzenek éjjel és nappal…hallgasd meg ez imádságot, mellyel könyörög a te szolgád e helyen.” (Királyok 1.,8:29) A zsinagóga jelenleg használaton kívül van, felújításra vár, országosan nyilvántartott műemlékeink egyike.

36 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak