Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2024.04.08 H.

Fontos vendégeket fogadtunk

Pető Zsolt polgármester mesélt lapunknak a látogatókról

Április 8-án Abonyban tett látogatást Professzor Dr. Grósz Andor a Mazsihisz elnöke és kollégája, valamint Bergman Dávid a Szolnoki Zsidó Hitközség elnöke, akikkel több fontos témában is egyeztettünk a baráti megbeszélésen.

Nagy örömömre szolgál, hogy Dr. Grósz Andor elnök úr jó barátságot ápolt Varga János Olimpiai-, Világ- és Európa Bajnok birkózónkkal, sőt kollégája még edzőpartnere is volt. János bácsi özvegyével, Gabikával felkerestük a Varga János birkózócsarnokot, hogy tisztelegjünk Díszpolgárunk emléke előtt, szobránál. Az Abonyi Birkózó Club vezetőedzője, Lőrinczy Attila szintén szeretettel fogadta illusztris vendégeinket.

Idén 80 éve történt meg a Holokauszt, melynek mintegy 400 abonyi zsidó lakosunk esett áldozatául. Markó Ferenc Barátunk, az Abonyi Értéktár Bizottság tagja összegyűjtötte az áldozatok neveit, melyek a tervek szerint örök mementóként az Ungár kúria Szolnoki útról látható falára kerülnek fel egy emléktáblára. Vendégeinknek megmutattam az Ungár kúria felújítási munkálatait, melyre pályázatos forrásból kaptunk támogatást. Ezt az épületet egykoron zsidó származású abonyiak építették és lakták, a romos Zsinagóga szomszédságában. Természetesen szó esett a műemlék Zsinagóga felújítási esélyeiről is. Erről a későbbiek során szintén beszámolok.

Pető Zsolt polgármester

37 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak